За да противодействат на санкциите, властите в Кабул разчитат на износа на въглища, който процъфтява с енергийната криза. Докато половината от населението страда от недохранване, семействата се заселват в минния район на Афганистан, за да оцелеят, пише Le Monde.

В северен Афганистан, по пътя от Мазар-е-Шариф до Кабул, след това към Пакистан, камионите, пълни с въглища, са безспорните господари на пътищата. Техният скъпоценен товар се превърна в основен ресурс на талибаните, които превърнаха добива на изкопаеми горива в свой "приоритет", според икономическия анализатор Мохамад Сулайман Бин Шах.

Повече от 1 млн. деца в Афганистан са застрашени от глад

Повече от 1 млн. деца в Афганистан са застрашени от глад

23 милиона души там са изправени пред остра продоволствена несигурност

От падането на стария режим в Кабул на 15 август 2021 страната живее под санкции, лишена от своите активи, 9,2 милиарда долара (около 8,9 милиарда евро). Икономиката се е свила с 20% до 30%. Международната гражданска помощ и помощта за сигурност (повече от 8 милиарда долара годишно, което се равнява на 40% от БВП на страната) беше намалена, което обрече половината население на остро недохранване, докато много афганистанци загубиха работата и прехраната си.

В този контекст талибаните залагат много на минералните ресурси. Според властите има осемдесет идентифицирани въглищни мини, от които седемнадесет работят днес, много често в малък мащаб. Правата за добив се предоставят за период от една до десет години.

Талибаните нямали представа, че лидерът на Ал Кайда се укривал в Кабул

Талибаните нямали представа, че лидерът на Ал Кайда се укривал в Кабул

Те отправиха предупреждение към САЩ никога да не повтарят атака на афганистанска земя