Талибаните заявиха, че правителството не e разполагаlo с информация за това, че лидерът на Ал Кайда Айман ал Зауахири е "влязъл и живее" в столицата Кабул, информира агенция Ройтерс. Те отправиха предупреждение към САЩ никога да не повтарят атака на афганистанска земя.

Съединените американски щати убиха Зауахири с ракета, изстреляна от дрон, докато той стоеше на балкон в убежището си в Кабул в неделя. Тива е най-големият удар срещу екстремистите, откакто американските военноморски сили застреляха Осама бин Ладен преди повече от десетилетие.

"Правителството и ръководството не знаеха какво се твърди, нито какви следи има там", каза в изявление Сухейл Шахин, назначен представител на талибаните в ООН, базиран в Доха.

"В момента тече разследване, за да се установи истинността на твърдението", каза той и добави, че резултатите от разследването ще бъдат споделени публично. Лидерите на талибаните останаха до голяма степен мълчаливи относно удара с дрон в неделя и не потвърдиха присъствието или смъртта на Зауахири в Кабул.

Позовавайки се на удара с дрона, талибаните заявиха, че "ако подобни инциденти се повторят отново и ако територията на Афганистан бъде нарушена, отговорността за всички последствия ще бъде върху Съединените щати".

Байдън потвърди - Айман ал Зауахири е убит в Афганистан

Байдън потвърди - Айман ал Зауахири е убит в Афганистан

Айман ал Зауахири бе дясната ръка на Осама бин Ладен. След смъртта му стана лидер на "Ал Кайда".

Висшите лидери на талибаните водят дълги дискусии за това как да отговорят на удара с дрон на САЩ. Начинът, по който реагират талибаните, може да има значителни последици, тъй като групата търси международна легитимност и достъп до милиарди долари замразени средства след поражението им срещу подкрепяното от САЩ правителство преди година.

Зауахири, египетски лекар, беше тясно замесен в атаките от 11 септември 2001 г. срещу Съединените щати и беше един от най-издирваните хора в света.

Смъртта му в Кабул повдига въпроси дали е получил убежище от талибаните, които увериха Съединените щати като част от споразумението от 2020 г. за изтеглянето на ръководените от САЩ сили, че няма да дават убежище на други въоръжени групировки.

Шахин посочи, че Ислямското емирство на Афганистан - името, което талибаните използват за страната и тяхното правителство - е ангажирано със споразумението, подписано в столицата на Катар Доха.