Във Великобритания стават модни коктейли с експериментална чернобилска безопасна от радиоактивност водка "Атомик". Търговските вериги и кръчмите очакват началото на масово производство на новия продукт на британски и украински учени.

Информацията съобщи професор Джим Смит от университета Портсмут пред РИА Новости. Той е работил за създаването на спиртната напитка.

През август учените представиха експериментален алкохол, подготвен от вода, добита от кладенците в Чернобил, дестилиран алкохол и пшеница, израсла в забранената зона. По думите на Смит, напитката, подготвена по традиционната методика "homemade" и по вкусовите качества, близки до "самогон", са заинтересували търговските вериги и заведенията.

За да бъде пусната в масово производство, новата напитка трябва да получи разрешение и лицензия от властите в Украйна, Русия и Беларус. Планира се производството да бъде организирано в забранената зона на Украйна. Надяваме се да произведем няколко стотин бутилки тази година", заяви ученият. 

В Чернобил разцъфнаха огромни водни лилии

В Чернобил разцъфнаха огромни водни лилии

Венчелистчетата се отварят с изгрева на слънцето...

Очаква се с роизводството на новия продукт да се занимава специално създадено предприятие "Чернобилска алкохолна компания". Предприятието цели да даде 75% от печалбата на пострадалите от атомната авария.

Аварията в Чернобилската АЕЦ стана на 26 април 1986 г., когато се взриви ядреният реактор от четвърти енергоблок. Общата площ на радиационното замърсяване в Белорусия стана около 46,5 000 кв. км (23% от общата площ). В Украйна бяха заразени 50 000 квадратни километра в 12 области. Освен това, от радиоактивното замърсяване са пострадали 12 руски региона с теритоиря почти 60 000 кв. км и население около 2,6 млн. души.

Според доклад на Грийнпийс, 13 европейски държави, сред които България, пострадаха от радиоактивното замърсяване

Определиха причината за Чернобилската авария

Определиха причината за Чернобилската авария

Облак с мощност 75 т тротилов еквивалент е имало над Череповец