Втори кораб отплава от украинския пристанищен град Одеса след разпадането на зърнената сделка, съобщава "Ройтерс".

Украинският депутат Олексий Хончаренко написа в "Телеграм", че сухотоварният кораб "Примус" плава под флага на Либерия и в момента пътува към пристанище Варна в България.

По данни от сайта Marinetraffic, който следи морския трафик, "Примус" е напуснал пристанището на Одеса около 08:45 местно време, но по обяд се е обърнал и се е насочил отново към брега. Надвечер се намира някъде на около 8 км от брега. В същото време дестинацията на "Примус" не се е променила - пристанище Варна.

Няма информация защо маршрутът на кораба "Примус" се е променил.

От трите морски пристанища в Одеса бяха изнесени десетки милиони тонове зърно по време на руската инвазия съгласно споразумението, постигнато с посредничеството на ООН, което обаче се разпадна през юли след оттеглянето на Москва.

В началото на август Украйна обяви алтернативен хуманитарен коридор през Черно море, като според изявлението на военните този коридор ще се използва предимно за излизане на кораби, които са били в украинските пристанища Черноморск, Одеса и Южни от началото на войната.

Тъй като заплахата от руската армия и от носещите се мини остава по целия маршрут, капитанът или собственикът трябва официално да потвърди готовността си да плава в опасни условия, за да могат корабите да преминат.

Първи кораб излиза от Одеса по осигурения от Киев коридор

Първи кораб излиза от Одеса по осигурения от Киев коридор

Корабът преминава през опасни води на отговорността на капитана му

Оттогава руските сили атакуваха украинските пристанища с ракети и дронове камикадзе.

След решението на Москва да се оттегли от зърнената сделка, руското министерство на отбраната обяви, че всички кораби, които плават в Черно море до украинските пристанища, ще се считат за потенциални превозвачи на военни товари.

На 13 август Русия стреля по търговски кораб извън украинските пристанища за първи път след оттеглянето си от споразумението.

Украйна опитва да изведе кораби, блокирани в пристанищата й

Украйна опитва да изведе кораби, блокирани в пристанищата й

Коридорът е нов тест за фактическата блокада на Русия

Няколко американски медии писаха, че се разработва под егидата на САЩ алтернативен маршрут за износ на украинско зърно ще изпраща зърно по река Дунав до румънски пристанища на Черно море и след това до други дестинации. Първият кораб, но от Одеса мина през Черно море и бе проследен с особено внимание.

Въпреки че заяви готовност на пропуска украински кораби през Черно море, вчера външният министър на Турция Хакан Фидан заяви, че не вижда алтернатива на първоначалната сделка за зърно под егидата на ООН и предупреди, че алтернативните маршрути за доставки на зърно са рискови.

Турция смята алтернативния път на зърното в Черно море за опасен

Турция смята алтернативния път на зърното в Черно море за опасен

Турският външен министър Хакан Фидан залага на възобновяване на зърнената сделка