Първият граждански кораб потегли по временен коридор в Черно море, създаден след оттеглянето на Русия от зърнената сделка. Това съобщи министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Контейнеровозът "Джоузеф Шулте" (под флага на Хонконг) напусна пристанището на Одеса и се движи по временния коридор, установен за цивилни кораби към/от черноморските пристанища на Украйна", написа Кубраков във "Фейсбук".

Според министъра корабът превозва над 30 000 тона товари (2114 контейнера), включително храна. Контейнеровозът се намира в пристанището на Одеса от 23 февруари 2022 г.

Украинският флот обяви откриването на временен черноморски "хуманитарни коридор" за цивилни кораби миналата седмица.

Според изявлението на военните, този коридор ще се използва предимно за излизане на кораби, които са били в украинските пристанища Черноморск, Одеса и Южни от началото на войната през февруари 2022 година.

Тъй като заплахата от руските военни и от свободно плаващи мини остава по целия маршрут, капитанът или собственикът трябва официално да потвърди готовността си да плава в опасни условия, за да потегли корабът.

На 13 август Русия стреля по търговски кораб извън украинските пристанища за първи път след оттеглянето от зърнената сделка, която гарантираше безпрепятствения износ на селскостопански продукти от Украйна по море.

Принуждавайки кораба "Шюкрю Окан"да спре за проверка, руският кораб откри предупредителен огън по посока на плавателния съд, след което военни се качиха на борда му с помощта на хеликоптер Ка-29. След проверката, според руското министерство на отбраната, корабът е продължил да се движи към украинското пристанище Измаил.

След решението на Москва да се оттегли от зърнената сделка, руското министерство на отбраната обяви, че всички кораби, които плават в Черно море до украинските пристанища, ще се считат за потенциални превозвачи на военни товари. "Държавите, под флага на които плават такива кораби", ще се считат за замесени в "украинския конфликт" на страната на Киев, казаха от ведомството.

Министерството на отбраната на Украйна на свой ред заяви, че също така ще разгледа всички кораби, пътуващи в Черно море до руски пристанища и пристанища в окупираните от Русия украински територии, превозващи военни товари "с всички свързани рискове".

Украйна опитва да изведе кораби, блокирани в пристанищата й

Украйна опитва да изведе кораби, блокирани в пристанищата й

Коридорът е нов тест за фактическата блокада на Русия