Готвим се за зимата, но положението е ужасно. Това заяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от РТС.

Той призна, че в момента властите в държавата се борят да "закърпят" всички дупки.

Подготовката за зимата е в ход, но как да процедираме, когато цената на газа скочи от $860 за хиляда кубически метра днес на $1000. За какво говорим? Но ние правим всичко, което можем, водим невъзможни битки, увери Вучич.

Той посочи, че когато цената на газа скочи над 1000 и 2000 долара, Сърбия прави разлика между 15 и 30 милиона евро на ден, през зимата, когато газът се купува на борсата, и още 100 милиона евро на седмица.

"Разбирате ли за какви пари говорим? Държавата кърви от това, 100 милиона евро за седем дни, това не може да понесе", посочи президентът.

Той каза, че новото правителство ще има много работа и че вече работим по подготовката за предстоящия период.

Вучич: Сърбия няма намерение да наложи никакви санкции срещу Русия

Вучич: Сърбия няма намерение да наложи никакви санкции срещу Русия

Надява се на редовни газови доставки на добри цени

За да илюстрира сериозността на ситуацията на световно ниво, той даде за пример Словения, от която вчера възникна въпросът, въпреки че тази страна има атомна електроцентрала, дали ще може да посрещне всички нужди.

"Трудно е, но се борим да затворим всичко. Ще започнем да вкарваме допълнителни количества газ в Унгария най-късно в началото на юли. Днес имаме 205 милиона кубически метра в нашата част от двореца Банат", каза Вучич. 

Припомняме, че Вучич на няколко пъти вече обяви, че страната му няма да налага санкции на Русия и се оплака от натиск да направи точно това.

Той обясни, че за Белград икономическите контакти с Москва са важни. 

Вучич не счита санкциите за ефективни

Вучич не счита санкциите за ефективни

За пореден път отхвърля призиви да заеме антируска позиция