Сърбия очаква да получи допълнителни доставки на газ от Русия през януари-февруари 2022 г. Това обяви в сряда на годишната си заключителна пресконференция сръбският президент Александър Вучич, цитиран от ТАСС.

"От 1 януари газът ще ни се доставя на цена от 270 долара за 1 милион кубически метра, но ние плащаме за допълнителното количество газ, което вземаме и поради развитието на индустрията, поради развитието на Сърбия като цяло, това е необходимо. Вярвам, че ще получим по-голямо количество от нашите руски партньори за януари и февруари 2022 г. от предоставените, така че ще получим и по-ниска цена дори за това допълнително количество, което не беше предварително договорени и които не ни бяха необходими през 2020 и 2021 г.", каза сръбският лидер.

Вучич: Русия няма да остави Сърбия без газ

Вучич: Русия няма да остави Сърбия без газ

Сърбия обсъжда с Русия възможността за допълнително закупуване на газ заради студеното време

Вучич каза, че ежедневно Сърбия купува от 2 до 5 милиона кубически метра газ. "Надявам се, че ще завършим този въпрос по време на преговорите с руския президент Владимир Путин и изпълнителния директор на "Газпром" Алексей Милер. Ние купуваме газ на Запад, така че искаме допълнителни обеми от Русия. Надяваме се да получим обема на ниски цени, каза той.

На 25 ноември, в резултат на преговорите между Путин и Вучич в Сочи, Русия запази цената на газа за Сърбия на 270 долара за шест зимни месеца, след което Белград ще получи изгодни условия от Москва по дългосрочен договор. Според сръбския лидер тези условия са изключителни.

На 7 декември Милър и Вучич обсъдиха по време на конферентен разговор въпроси за сътрудничеството -  по-специално доставките на газ. Беше отбелязано, че за 11 месеца на 2021 г. Газпром достави 57% повече газ за Сърбия, отколкото през цялата 2020 г.

На 1 януари 2021 г. Газпром започна да доставя газ за Сърбия по нов маршрут. Газът от Русия се транспортира по морския газопровод "Турски поток" и по-нататък през Турция. След това през националната газопреносна система на България отива в Сърбия.

На 1 януари 2021 г. Газпром започна да доставя газ за Сърбия по нов маршрут. Газът от Русия се транспортира по морския газопровод "Турски поток" и по-нататък през Турция. След това през националната газопреносна система на България отива в Сърбия.

В края на октомври Владимир Путин нареди на Газпром да увеличи доставките на газ за Европа, след като завърши попълването на вътрешните доставки на 8 ноември.