Японското правителство създаде фонд от 100 милиарда долара, който трябва да подпомогне превеждането на част от капиталите на компаниите в страната в чужда валута, съобщи ИТАР-ТАСС. Мярката цели да подпомогне усилията на Токио по снижаването на рязко покачилия се обменен курс на йената, което е в ущърб на националната икономика.

Както е съобщил пред журналисти министърът на финансите Йосихико Нода, разчетената за година програма ще помогне на японските компании да купуват и поглъщат активи зад граница, като трябва да използват конкурентните преимущества, които предоставя в момента високият курс на йената.

Заради финансовите проблеми в САЩ и Евросъюза много инвеститори сега  предпочитат да превеждат своите авоари в японска валута, считайки я за относително надеждна за вложения на капитали наред с швейцарските франкове и златото.

Това води до повишаване курса на йената, който в края на миналата седмица достигна най-високи нива от Втората световна война насам.

След заплахата от страна на Токио, че ще предприеме валутна интервенция японската валута малко поевтиня, но въпреки това остава скъпа. Това съществено съкръщава доходите на компаниите в страната и ги принуждава да по-активно да изнасят своите производствени мощности зад граница.