Япония и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се споразумяха да установят диалог между висши служители, съобщи Nikkei в сряда. Четвъртият по големина вносител на петрол в света се стреми да засили енергийната сигурност.

Японският заместник-министър на външните работи Кей Такаги се срещна с генералния секретар на ОПЕК Хайтам ал Гайс в централата на петролния картел във Виена във вторник. Те обсъдиха перспективите за глобалното търсене и предлагане на енергия и се споразумяха да създадат постоянна линия за комуникация.

Енергийно бедната Япония активно добавя възобновяеми ресурси към потреблението си, като се стреми да бъде въглеродно неутрална до 2050 г., но остава силно зависима от вноса на петрол и втечнен природен газ (LNG). Производителите от ОПЕК са най-големите доставчици на петрол за Япония.

Японският премиер Фумио Кишида обмисля да посети членовете на ОПЕК Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства през юли. Може също да посети Катар.

ОПЕК+ няма да орязва повече производството на петрол

ОПЕК+ няма да орязва повече производството на петрол

Според Русия пазарът в момента е балансиран

Според източниците се очаква Кишида да обсъди начини за стабилизиране на цените на суровия петрол и за осигуряване на стабилни доставки на LNG за Япония.