За първи път в историята си правителството на Япония отправи предупреждение за опасност от недостиг на електроенергия, съобщава "Ройтерс".

Това се случва, след като земетресението от миналата седмица затвори няколко електроцентрали. В допълнение към дефицита има и технически проблеми, които засягат Tokyo Electric Power (Tepco), като на потреблението влияе и необичайно студеното време.

Японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността предупреди районите, снабдявани от Tokyo Electric Power и Tohoku Electric Power, за очакван скок на търсенето, за да се удовлетвори необходимостта от отопление на фона на понижените температури. Правителството призова гражданите да намалят потреблението на ток.

Молим за съдействието ви, за да пестим електричество, доколкото е възможно, като например поставите термостатите на 20 градуса и изключите осветлението, което не ви е необходимо, заяви на пресконференция главният секретар на кабинета Хироказу Мацуно.

Мощно земетресение разлюля Япония, има опасност от цунами

Мощно земетресение разлюля Япония, има опасност от цунами

Епицентърът на труса от 7,3 по Рихтер е до Фукушима

Според него е малко вероятно молбата за пестене на ток да продължи и след днешния ден, тъй като се очаква повишение на температурите и генериране на повече слънчева енергия на фона на подобрението на метеорологичните условия.

Земетресението с магнитуд от 7,4 по Рихтер, което удари Североизточна Япония миналата сряда, доведе до затварянето на шест топлоелектрически централи, обслужвани от двете електрически компании. Икономическото министерство предупреди, че на някои от тези заводи ще отнеме седмици или месеци, за да възобновят работа.

Днес в японската столица Токио заваля сняг, като прогнозите са температурите да не надвишат 4 градуса спрямо 14 вчера.

Tokyo Electric Power съобщи и за технически проблеми, които са довели до спиране на електрозахранването за около 2120 домакинства в три префектури близо до Токио. От електроснабдителната мрежа обаче уточниха, че това спиране на тока не е свързано с недостига на електроенергия.

Въпреки че Tepco уточни, че няма планирани спирания на електрозахранването, компанията предупреди, че вечерта е възможно временно прекъсване на тока.