Южна Корея възнамерява да изпрати част от доставките си на втечнен природен газ в Европа, за да помогне за облекчаване на енергийната криза вследствие на руската инвазия в Украйна, съобава агенция "Йонхап".

Засилват се опасенията от прекъсвания на доставките на природен газ на Стария континент на фона на продължаващата криза около Украйна, тъй като Русия е най-големият доставчик на синьо гориво за Европа.

Вчера руският газов гигант "Газпром" обяви, че е прекъснал доставките на природен газ за Полша и България, след като двете страни отказаха да плащат в рубли.

Южна Корея е решила да пренасочи част от своите товари за втечнен природен газ към Европа, тъй като Сеул разполага с "известна възможност" за такава подкрепа през пролетта, обясни висш служител на министерството на индустрията.

Откъде може да дойде газ за Европа, ако Русия спре кранчето?

Откъде може да дойде газ за Европа, ако Русия спре кранчето?

Опасенията са, че руска инвазия в Украйна ще доведе до енергийна катастрофа

Той отказа да разкрие подробности за това кога и какво количество втечнен природен газ ще предложи Южна Корея, но уточни, че предвидената пратка ще бъде изпратена до Европа преди лятото, въпреки че обемът "не е толкова голям", тъй като Сеул управлява строго доставките на газ в страната.

Решението вероятно е взето по искане на Съединените щати или на европейските държави, твърди друг южнокорейски служител.

През февруари Вашингтон поиска от Сеул газова подкрепа за Европа, но по това време южнокорейското правителство отхвърли искането.

По данни на правителството към края на март 2022 г. Цената за внос на природния газ за Южна Корея възлезе на 1013,35 щатски долара за тон, или с 20,08% повече от предходния месец. Година по-рано цената беше 438,42 долара.

САЩ: Очаквахме, че Русия ще спре доставките на газ за Европа

САЩ: Очаквахме, че Русия ще спре доставките на газ за Европа

Псаки обвини Москва, че превръща в оръжие и газа