Коефициентът на раждаемост в Южна Корея, който вече е най-ниският в света, продължи драматичния си спад през 2023 г., тъй като жените, загрижени за напредъка в кариерата си и финансовите разходи за отглеждане на деца, решават да отложат раждането или въобще да нямат деца, предава Ройтерс.

Средният брой очаквани бебета за една южнокорейска жена през репродуктивния й живот е спаднал до рекордно ниско ниво - 0,72 от 0,78 през 2022 г., показват данни на Корейската статистическа служба в сряда.

Това е далеч под коефициента от 2,1 на жена, необходим за стабилно население и доста зад коефициента от 1,24 през 2015 г., когато опасенията относно въпроси като разходите за жилище и образование бяха по-ниски.

От 2018 г. Южна Корея е единственият член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) с коефициент под 1, въпреки милиардите долари, похарчени от страната, за да се опита да обърне тенденцията, която доведе до намаляване на населението четвърта поредна година през 2023 г.

Общият коефициент на плодовитост за конкретна година се определя като общия брой деца, които всяка жена ще роди през живота си.

"Раждането на бебе е в моя списък, но има периоди кариерен растеж и не искам да бъда подминавана", каза Гуак Тае-хи, 34, младши мениджър в корейски производител на млечни продукти, която е омъжена от три години .

Гуак е обмисляла да започне лечение с ин витро оплождане миналата година, за да се опита да има бебе, но в крайна сметка се включила доброволно в работни проекти, за да подобри перспективите си за кариерерно развитие.

"Не знам за други места, но работата по два или три дни в седмицата не води до никъде в корейските компании. Надявам се, че не е твърде късно, когато опитам следващата или по-следващата година", каза Гуак.

Южна Корея плаши протестиращите лекари с отнемане на лиценза

Южна Корея плаши протестиращите лекари с отнемане на лиценза

Те имат срок до края на месеца да спрат стачките и да се върнат на работа

Демографската криза в Южна Корея се превърна в най-големия риск за икономическия растеж и системата за социално подпомагане, като населението на страната от 51 милиона е на път да намалее наполовина до края на този век.

Южна Корея по-рано прогнозира, че коефициента на раждаемост вероятно ще спадне допълнително до 0,68 през 2024 г. Столицата Сеул, която има най-високите жилищни разходи в страната, отчита най-ниската стойност от 0,55 миналата година.

Преди изборите през април основните политически партии в Южна Корея обещаха повече държавни жилища и по-лесни заеми за насърчаване на раждаемостта, целяйки да разсеят страховете от "национално изчезване", тъй като нивата на раждаемост се сриват.

В Южна Корея бракът се счита за предпоставка за раждане на деца, но браковете също намаляват в страната.

Фокусът на партиите върху населението в техните предизборни планове отразява нарастващата тревога, след като разходите на повече от 360 трилиона вона (270 милиарда долара) в области като субсидии за грижи за деца от 2006 г. насам не успяха да обърнат рекордно ниските нива на раждаемост.

Южна Корея не е единствената в региона, която се бори с бързо застаряващото население. Съседна Япония съобщи във вторник, че броят на бебетата, родени през 2023 г., е спаднал за осма поредна година до ново рекордно ниско ниво.

Коефициентът на раждаемост в Япония достигна рекордно ниско ниво от 1,26 през 2022 г., докато Китай записа 1,09, също рекордно ниско ниво.

До 2050 година една трета от италианците ще са над 65 години

До 2050 година една трета от италианците ще са над 65 години

Това е сериозен проблем за третата икономика в еврозоната