Евентуално спиране на доставките на петрол през тръбопровода "Дружба" през Украйна от Русия от следващата година няма да представлява проблем за Чехия. Това заяви пратеникът на страната по енергийната сигурност Вацлав Бартушка, цитран от "Ройтерс".

Запитан относно думите на помощника на украинския президент Михайло Подоляк, че потоците от руски петрол може да спрат от януари, Бартушка посочи, че Украйна е предупреждавала и в миналото за потенциално спиране.

"Това не е за първи път, този път може би го мислят сериозно - ще видим", коментира той. "За Чешката република това не е проблем".

Унгария обвини ЕК, че стои зад спирането на петрола от Русия през Украйна

Унгария обвини ЕК, че стои зад спирането на петрола от Русия през Украйна

Заради отказа на Комисията да посредничи в спора ѝ с Киев

За да сложи край на частичната зависимост от тръбопровода "Дружба", чешкият държавен тръбопроводен оператор MERO инвестира в повишаване на капацитета на тръбопровода TAL от Италия до Германия, който се свързва с тръбопровода IKL, снабдяващ Чехия.

От следващата година увеличеният капацитет ще бъде достатъчен за общите нужди на двете рафинерии в страната, собственост на полската компания "Орлен", до 8 милиона тона суров петрол годишно.

MERO съобщи, че планира да постигне независимост на страната от руския петрол от началото на 2025 г., въпреки че надстройката на TAL ще бъде завършена едва през юни догодина.

Унгария се оплака, че Украйна я изнудва със спрения руски петрол

Унгария се оплака, че Украйна я изнудва със спрения руски петрол

Словакия призова ЕК да не отлага решението за посредничество в консултативна процедура с Украйна.