Решението на Европейската комисия да не посредничи в спора за блокираните доставки на петрол от Русия през Украйна предполага, че Брюксел стои зад спирането. Това заяви външният министър на Унгария Петер Сиярто, цитиран от "Ройтерс".

Унгария и нейната съседка Словакия протестират, откакто през юни Украйна постави руския производител на петрол "Лукойл" в списъка със санкции, спирайки петрола на тази компания да преминава през украинска територия до словашки и унгарски рафинерии.

Твърдението на унгарския външен министър, което той направи без да предостави доказателства, идва ден, след като Европейската комисия отхвърли искане на Унгария и Словакия да посредничи между тях и Украйна относно санкциите.

"Фактът, че Европейската комисия обяви, че не желае да помогне за осигуряване на енергийните доставки на Унгария и Словакия, предполага, че заповедта е изпратена от Брюксел до Киев, за да причини предизвикателства и проблеми в енергийните доставки на Унгария и Словакия", подчерта Сиярто.

Украйна към Унгария: Спирането на транзита на Лукойл не е "изнудване"

Украйна към Унгария: Спирането на транзита на Лукойл не е "изнудване"

Михайло Подоляк и им препоръча да призоват Кремъл да спре да атакува украинските енергийни и транзитни канали

Вчера говорител на Комисията посочи, че няма признаци санкциите на Украйна да са застрашили европейските енергийни доставки, тъй като руският петрол продължава да тече през отделния тръбопровод "Дружба", който свързва Русия със Словакия и Унгария през Украйна.

Миналия месец Сиярто отново направи подобни коментари, като обвини Европейската комисия в изнудване в спора за петрол. Тогава той отново заяви, че може би "Брюксел, а не Киев, е измислил всичко".

Тогава Комисията не отговори директно на обвинението, но отвърна, че е събирала информация за ситуацията.

Словакия и Унгария членуват в ЕС, но се противопоставиха на военната помощ на западните съюзници за Украйна.

Унгария се оплака, че Украйна я изнудва със спрения руски петрол

Унгария се оплака, че Украйна я изнудва със спрения руски петрол

Словакия призова ЕК да не отлага решението за посредничество в консултативна процедура с Украйна.