Решението на Украйна да спре транзита на петрол от руската група Лукойл до Унгария и Словакия е в съответствие със санкциите на Киев срещу компанията и няма нищо общо с изнудване, каза помощникът на украинския президент Михайло Подоляк пред "Ройтерс" в петък, отхвърляйки изявление на Унгария .

Миналия месец Киев прие санкции, блокиращи транзита на руски суров петрол през тръбопровода "Дружба", предизвиквайки опасения за недостиг на доставки в Унгария и Словакия.

В понеделник Унгария и Словакия подадоха жалбата си до Европейската комисия, като поискаха от нея да използва споразумение за асоцииране, което според тях означава, че Украйна не може да блокира транзита на петрол.

В петък помощник на унгарския премиер обвини Украйна, че изнудва Унгария и Словакия, като спира доставките на петрол.

"Ситуацията със спирането на транзита на руски петрол през тръбопровода "Дружба" за Унгария и Словакия няма нищо общо с изнудване от украинска гледна точка", каза Подоляк в писмен коментар.

"И със сигурност Унгария и Словакия не се изявяват като истински миротворци и не настояват за мир и справедливост, а настояват единствено за отстъпки пред Русия", отбеляза той.

Подоляк обвини съседните страни, че вървят "срещу линията" на Европейския съюз, който подкрепи Киев във войната му с Русия, и им препоръча да призоват Кремъл да спре да атакува украинските енергийни и транзитни канали.

Украинският енергиен сектор е подложен на постоянни руски ракетни и безпилотни атаки от месеци и е загубил половината от производствения си капацитет, което доведе до масови прекъсвания в цялата страна.

Унгария блокира средства от ЕС заради спрения транзит на петрол от "Лукойл"

Унгария блокира средства от ЕС заради спрения транзит на петрол от "Лукойл"

За страните членки, които са предоставили боеприпаси на Украйна