Унгария и Словакия поискаха от Европейската комисия да посредничи в консултативна процедура с Украйна, каза външният министър на Унгария в понеделник, след като Киев постави руската група Лукойл в списък със санкции, спирайки доставките й за двете страни.

Словакия и Унгария засилиха натиска върху Киев, след като миналата седмица заявиха, че са спрели да получават петрол от Лукойл, през Украйна. Унгария получава 2 милиона метрични тона петрол от руската група годишно, около една трета от общия й внос на петрол, каза Петер Сиярто.

"Вчера говорих с украинския външен министър, той каза, че разрешават всеки трансфер на петрол, но това не е вярно", каза Сиярто пред репортери, докато беше в Брюксел.

Двете страни вече са започнали консултация с Европейската комисия, каза той. "Комисията разполага с три дни, за да изпълни нашето искане, след което ще отнесем въпроса до съда.

Сиярто каза, че ако процедурата на консултация не даде резултат, Унгария и Словакия вместо това ще отнесат въпроса до международен съд по свой избор.

Украйна спря петрола от "Лукойл" за Унгария и Словакия

Украйна спря петрола от "Лукойл" за Унгария и Словакия

Киев постави "Лукойл" в санкционния си списък

В опит да продаде освободените количества суров петрол "Лукойл" добави около 140 000 метрични тона суров петрол към първоначалния си план за разтоварване за черноморското пристанище Новоросийк за юли, казаха пазарни източници.

Доставките на петрол на Лукойл през южния участък на Дружба представляват около 50% от потоците по тръбопровода. Рафинериите на MOL в Словакия и Унгария изцяло зависят от доставките от "Лукойл".

Вторият по големина доставчик по маршрута е Tatneft, която също доставя петрол и на MOL, докато Gazprom Neft, Russneft и някои други малки независими производители осигуряват останалата част от обема.

Словакия гневна на Украйна заради санкциите срещу "Лукойл"

Словакия гневна на Украйна заради санкциите срещу "Лукойл"

Киев постави руската "Лукойл" в списък със санкции, което доведе до спиране на доставките за Словакия и Унгария

Като алтернатива Унгария може да внася петрол от хърватското морско пристанище Омишал чрез тръбопровода Adria, докато Словакия няма излаз на море и може да получава петрол само през Унгария.

От април вносът на петрол през Омишал беше около 500 000 метрични тона всеки месец. Доставките включват такива сортове петрол като Basrah, Azeri BTC и CPC Blend.

Русия продължава да доставя природен газ и петрол на Унгария и Словакия без излаз на море през Украйна въпреки войната в страната и съществуващите санкции на ЕС срещу руския суров петрол.

Страните имат изключения от петролните санкции, за да им се даде повече време за преход към алтернативни източници на доставки.

Словакия и Унгария също доставят енергия на Украйна. Сиярто каза, че Унгария е осигурила 42% от украинския внос на електроенергия миналия месец.

Премиерът на Словакия Роберт Фицо каза през уикенда, че страната му е помогнала за доставката на дизел за Украйна, в коментари, в които той разкритикува санкциите и каза, че Словакия няма да бъде "заложник" на украинско-руските отношения.

В понеделник словашкият външен министър Юрай Бланар повтори някои от коментарите на Фицо, като каза, че санкцията е имала по-голямо въздействие върху Словакия и ЕС, отколкото върху самата Русия.

1,6 млн. лв. дължи "Лукойл" за ползването на руски нефт през юни

1,6 млн. лв. дължи "Лукойл" за ползването на руски нефт през юни

По Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт