Унгария ще блокира възстановяването на средства от Европейския съюз (ЕС) за страните членки, които са предоставили боеприпаси на Украйна, докато Киев разреши транзита на петрол от руския "Лукойл" през тръбопровод над нейна територия. Това заяви във вторник унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от "Ройтерс".

Припомняме, че Словакия и Унгария заявиха по-рано този месец, че са спрели да получават петрол от "Лукойл" през тръбопровода "Дружба", след като Украйна наложи забрана миналия месец върху транзита на ресурси.

Във вторник унгарското министерство на енергетиката свика работна група относно сигурността на доставките, която "прегледа предприетите досега стъпки и възможните следващи стъпки", се казва в изявление на министерството.

"Докато този въпрос не бъде решен от Украйна, всички трябва да забравят за изплащането на 6,5 милиарда евро от компенсацията на Европейския фонд за мир (EPF) за трансфери на оръжия", каза Сиярто.

Словакия гневна на Украйна заради санкциите срещу "Лукойл"

Словакия гневна на Украйна заради санкциите срещу "Лукойл"

Киев постави руската "Лукойл" в списък със санкции, което доведе до спиране на доставките за Словакия и Унгария

Украинското външно министерство не отговори веднага на искане за коментар. Киев твърди, че е блокирал петрола от Лукойл, но общите потоци не са намалени през тръбопровода, който обслужва и други доставчици.

Унгария и Словакия поискаха от Европейската комисия (ЕК) в понеделник да посредничи в процедура на консултации с Украйна. Процедурата би позволила въпросът да бъде отнесен до съда, освен ако изпълнителният орган на ЕС не предприеме действия в рамките на три дни.

По-специално Унгария остава значително зависима от руския петрол и казва, че не може да доставя своите рафинерии без него.

EPF, създаден през 2021 г., работи като схема за връщане на пари, която дава на членовете на ЕС възстановяване на средства за изпращане на боеприпаси до други страни.

Украйна спря петрола от "Лукойл" за Унгария и Словакия

Украйна спря петрола от "Лукойл" за Унгария и Словакия

Киев постави "Лукойл" в санкционния си списък

След началото на войната в Украйна през 2022 г. държавите членки, които са дали оръжия на Украйна, могат да поискат компенсация от този фонд. Но Унгария блокира изплащането на следващия транш от парите на EPF повече от година, като се позовава на различни проблеми.

Осен това, Сиярто изрази безразличие към решението на първия дипломат на Европейския съюз да премести срещата на министрите на ЕС от Будапеща в Брюксел в знак на неодобрение от първоначалното използване на Унгария като председател на ЕС, предава "Ройтерс".

"За мен беше все едно в началото и сега ми е все едно", каза той в изявление.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел предприе действия, след като унгарският премиер Виктор Орбан започна самопровъзгласена мирна мисия в Украйна, като проведе разговори с руския президент Владимир Путин и кандидата за президент на Републиканската партия на САЩ Доналд Тръмп.

Орбан, националист, който често е бил в противоречие с по-широката политика на ЕС, се впусна в мисията си, без да я координира с други правителствени лидери на ЕС или Украйна, само дни след като Унгария пое ротационното председателство на 27-те блока на 1 юли.

Унгария и Словакия искат ЕК да посредничи за спрения петрол от Украйна

Унгария и Словакия искат ЕК да посредничи за спрения петрол от Украйна

Двете страни засилиха натиска върху Киев, след като миналата седмица заявиха, че са спрели да получават петрол от Лукойл