Министрите на външните работи на Европейския съюз ще обсъдят как да отговорят на пътуванията на унгарския премиер Виктор Орбан до Русия и Китай и позицията на страната му относно ролята на ЕС в Украйна, каза в понеделник върховният представител на външната политика Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

Унгария пое шестмесечното ротационно председателство на блока през юли и почти веднага Орбан отиде в Москва и Пекин в това, което беше описано като "мирна мисия", въпреки че има разделение между страните относно полезността на подобен ход.

Той също напусна среща на върха на НАТО по-рано, за да се срещне с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Оттогава външният министър на Орбан постави под въпрос ролята на ЕС в Украйна.

"Ще обсъдим случилото се и позициите, заети от унгарското правителство", каза Борел, определяйки ги като "неприемливи".

Някои държави-членки биха искали блокът да покаже по-твърда позиция спрямо Будапеща.

Евродепутатите осъдиха с голямо мнозинство Орбан за срещата му с Путин

Евродепутатите осъдиха с голямо мнозинство Орбан за срещата му с Путин

Те обвиняват унгарските власти за злоупотреба с ротационното председателство

Сред идеите ще бъде да се бойкотира или да се намали присъствието на министри на неформална среща в Будапеща в края на август, въпреки че има разделение между страните относно полезността му.

Външният министър на Люксембург Ксавие Бетел каза, че ще отиде на неформалната среща в края на август, заявявайки, че е важно да се запази диалогът с Будапеща.

"Игнорирането или неизбирането на диалог би било грешка", каза той.

Орбан, който е критик на западната военна помощ за Украйна и който поддържа най-топлите отношения с Путин сравнение със всеки друг лидер на ЕС, също многократно е забавял или блокирал решения за военна помощ за Украйна.

Евродепутати  искат Унгария да бъде лишена от глас в ЕС

Евродепутати искат Унгария да бъде лишена от глас в ЕС

Недоволството срещу Будапеща се засилва

Коментирайки в публикация в социалните медии преди срещата в понеделник, външният министър на Унгария Петер Сиярто разкритикува блока.

"Седмици наред чуждестранната бюрокрация в Брюксел и лидерите на някои страни от ЕС скърцат със зъби за нашата мирна мисия, от чувство на неудовлетвореност/завист/изобличаване на тяхната провалена стратегия", каза той, добавяйки, че пътуванията са отворили вратата за по-нататъшна дипломация.

"Всичко, което получаваме от нашите брюкселски и европейски приятели, е детински бойкот на седящата стачка и словесно карате", каза той.

Орбан: Опитаха да убият Фицо и Тръмп заради антивоенните им възгледи

Орбан: Опитаха да убият Фицо и Тръмп заради антивоенните им възгледи

Провоенните сили се опитват да изчистят промирните сили от политическия живот