В понеделник хърватското правителство реши да замрази цените на горивата във всички бензиностанции, които не са разположени по магистралите на страната.

"По този начин ще защитим стандарта на живот на гражданите и като се има предвид, че Хърватия е привлекателна туристическа дестинация, ще дадем възможност за интензивен туристически сезон", заяви пред репортери министър-председателят Андрей Пленкович.

Ограничението на цените ще влезе в сила от вторник и ще остане в сила две седмици. То не се прилага за премиум горивата.

Тази мярка засяга 94% от всички 961 бензиностанции в страната. Въвеждането ѝ ще ограничи цената на бензина Евросупер 95 и евродизела съответно на 13,50 куни (1,89 долара/1,79 евро) и 13,08 куни.

По-рано този месец правителството намали допълнително акциза и маржовете за продажба на горивата в опит да облекчи въздействието от повишаването на световните цени на петрола върху гражданите.

От 1 април правителството въведе набор от ценови ограничения, намаление на ДДС и нови субсидии, за да помогне на домакинствата, фирмите и земеделските производители да се справят с нарастващите цени на енергията - пакет на стойност около 4,8 млрд. куни.