Аржентинската полиция арестува 10 души по време на протест в Буенос Айрес срещу мерките за икономии вчера, съобщава АФП.

Има данни за ранени при сблъсъци.

Стотици демонстранти, ядосани от съкращенията на социалните разходи, хвърляха камъни по полицията, която отговори с водни оръдия, лютив спрей и гумени куршуми.

"Арестувахме 10 души. Имаме осем ранени полицаи и двама ранени журналисти, за което съжаляваме, жалко е", каза Хорхе Макри, правителствен ръководител на град Буенос Айрес.

"Протестирахме срещу недостига на храна в обществените кухни и това, което получихме, бяха палки и куршуми", каза пред АФП 46-годишният Мартин Веласкес, който работи в хранителна банка.

Аржентинският сенат отхвърли реформите на Милей

Аржентинският сенат отхвърли реформите на Милей

Непопулярните мерки не срещат голяма подкрепа сред населението, въпреки продължаващата от доста време криза в страната

Правителствената помощ за обществените кухни беше спряна през декември, след като самопровъзгласилият се за анархо-капиталист президент Хавиер Милей встъпи в длъжност.

Неговото правителство също намали транспортните и енергийните субсидии. Работниците са загубили една пета от покупателната си способност на фона на годишната инфлация, надхвърляща 270 процента.

Днес почти шест от 10 аржентинци живеят в бедност, според данни от Обсерваторията за социалния дълг на Папския католически университет - значителен скок от 49 процента, измерени, когато Милей встъпи в длъжност.

Една от първите мерки на новото правителство беше да затегне законите за протестите, като забрани на демонстрантите да пречат на движението, както те се опитаха да направят вчера, докато полицията не се намеси.

Четири месеца от встъпване в длъжност на правителството на Милей, уличните демонстрации са почти ежедневие в столицата.

Протестиращите са също така ядосани от новата вълна от уволнения, обявена от правителството миналата седмица, която ще доведе до загуба на работа на 15 000 държавни служители.

Инфлацията в Аржентина скочи до 276,2% през февруари

Инфлацията в Аржентина скочи до 276,2% през февруари

Тревожни данни

Подкрепата за Милей се движи между 43 и 57 процента, малко по-ниска от тази, когато беше избран.