"Северен поток" няма да помогне за намаляване на енергийната зависимост на Евросъюза от Русия. Това заяви ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск по време на Срещата на върха, която се провежда в Брюксел.

За обективна оценка на проекта, настоява Туск и пояснява, че според него, ако „Северен поток” бъде построен, то той ще увеличи зависимостта на Европа от един доставчик и ще концентрира 80% от доставките на газ от Русия.

Освен това той ще доведе до доминираща позиция на „Газпром” на немския пазар, допълва не на последно място Доналд Туск, цитиран от ТАСС.

Проектът „Северен поток” – 2 заобикаля Украйна като транзитна страна на газ за Европа. По думите на Доналд Туск някои страни от Европейския съюз, в това число Италия и България, не разбират защо „Южен поток” по правилата на Европейския съюз е невъзможен, а водещият за Германия „Северен поток” – 2 е възможен.

Ние очакваме обективна оценка на този проект. Ние сме длъжни да решим този проблем като единна Европа, а не в двустранни преговори с доставчици на енергоресурси, посочва Доналд Туск, като допълва, че той защитава тази позиция не само за „Северен поток”, а до всички инфраструктурни проекти.

Доналд Туск посочва, че ЕК не може да се намесва в работата на пазара, но може да разработи набор от закони, които да са правила за енергийния пазар.

„Нашите адвокати ще бъдат особено внимателни при оценката на „Северен поток” спрямо тези норми, предупреждава той, като посочва, че няма да се допусне политизиране на въпроса.