Алтернативният коридор за износ през Черно море ще продължи да функционира въпреки всички заплахи. Това увери президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от "Ройтерс".

От пресцентъра на президентството съобщиха, че украинският лидер е обсъдил експлоатацията на маршрута, както и застраховката на корабите по време на телефонен разговор с британския премиер Риши Сунак.

Вчера базираната в Киев консултантска компания Barva Invest, британската охранителна фирма Ambrey и специализиран магазин Ukrainian Ports информираха, че Украйна е спряла използването на коридора поради възможна заплаха от руски военни самолети и морски мини.

Впоследствие украинското министерство на реставрацията опроверга тези твърдения.

Киев отхвърли съобщенията за затваряне на зърнения коридор в Черно море

Киев отхвърли съобщенията за затваряне на зърнения коридор в Черно море

В момента в пристанищата Одеса, Черноморск и Южен се товарят 23 кораба

Миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че е наредил на руски военни самолети с ракети "Кинжал" да патрулират в Черно море.

През август Украйна отвори "хуманитарен коридор" за кораби, пътуващи за африканските и азиатските пазари, в опит да заобиколи блокадата в Черно море, след като Русия напусна т.нар. зърнена сделка, която гарантираше износа на Киев по море по време на войната.

Впоследствие високопоставен земеделски служител уточни, че маршрутът ще се използва и за износ на зърно.

По-рано тази седмица украински селскостопански производители заявиха, че новият маршрут може да позволи износ на до 2,5 милиона тона храна на месец, което почти би компенсирало въздействието на решението на Русия да се откаже от предишното споразумение, постигнато с посредничеството на ООН.

Украйна затвори зърнения коридор в Черно море заради руските самолети

Украйна затвори зърнения коридор в Черно море заради руските самолети

Има заплаха от повишена активност на руската военна авиация в района