Биткойн се радва на рекордна седмица, след като производителят на електроавтомобили Tesla и финансови гиганти от "Уолстрийт" предизвикаха златна треска за най-популярната криптовалута в света, но опасенията за балон продължават да съществуват, пише "Франс прес".

Инвеститори и мегакорпорации са привлечени от шеметния растеж и възможност за диверсификация на печалбата и активите.

Във вторник криптовалутата надхвърли 50 000 долара след седмица, в която "Тесла" инвестира 1,5 млрд. долара в биткойни и обеща клиентите да могат да ги използват за закупуване на превозни средства, а както Нюйоркската банка BNY Mellon, така и компанията за кредитни и дебитни карти MasterCard обявиха планове за подкрепа на биткойн.

Биткойн преодоля нова психологическа граница - над 50 000 долара

Биткойн преодоля нова психологическа граница - над 50 000 долара

След като "Тесла" купи биткойни на стойност 1,5 млрд. долара

След това криптовалутата поскъпна още, достигайки 52 000 долара в сряда, след като големият инвестиционен фонд BlackRock също потвърди влизането си в процъфтяващия сектор.

И все пак удивителното поскъпване на биткойн тази седмица предизвика подновени притеснения за голям балон, който пазарът беше изпитал за последно преди четири години.

Междувременно американската софтуерна фирма MicroStrategy обяви в сряда плановете си да продава конвертируеми облигации, за да купува повече биткойни, предизвиквайки учудване в някои среди.

"Изведнъж се усеща като 2017 г., когато всички искаха (да)... яхнат криптовълната", предупреди анализаторът от OANDA Крейг Ерлам.

Биткойн пак счупи рекорда, надхвърли 48 400 долара

Биткойн пак счупи рекорда, надхвърли 48 400 долара

Илон Мъск стои в основата на постоянното повишаване на стойността на криптовалутата

"Ако фундаментите на компаниите ще стават тясно обвързани с движенията на биткойн, защото те внезапно са се превърнали в спекуланти между другото, ние ще бъдем на балонна територия, преди да разберете", предупреждава Ерлам.

По-рано криптовалутата беше попаднала в заглавията през 2017 г., след като скочи от по-малко от 1000 долара през януари до почти 20 000 долара през декември същата година.

След това виртуалният балон се спука, като стойността на биткойн след това се колебаеше изключително много, преди да потъне под 5000 долара до октомври 2018 г.

"Биткойн е актив, който е изключително нестабилен и е много рисков", изтъква професор Матийо Бувар от Тулузкото училище по икономика.

"В същото време от десет години казваме, че биткойнът ще се срине, но той все още се държи", коментира той пред АФП, като добавя, че нестабилността на криптовалутата щяла да намалее с разрастването на популярността му.

Биткойн полудя след като "Тесла" инвестира 1,5 млрд. долара

Биткойн полудя след като "Тесла" инвестира 1,5 млрд. долара

Надхвърли 43 000 долара

Понастоящем един биткойн струва пет пъти повече в сравнение с година по-рано, докато общата стойност на всички биткойни в глобално обращение е почти 1 трлн. долара.

Специалисти в бранша обаче поддържат позицията, че биткойн е нова и новаторска финансова единица на бъдещето.

Ерик Демут, главен изпълнителен директор на криптовалутния брокер Bitpanda, определя биткойн като "новото дигитално злато", което се цени от инвеститорите, които се опитват да диверсифицират активите и да се предпазят от инфлацията.

"Биткойн скоро ще бъде добавен към балансите на централните банки", уверява Демут.

Редица централни банки наистина обявиха планове за подкрепяни от банките криптовалути, но са силно скептични по отношение на биткойн заради неговия сенчест характер - и факта, че той остава нерегулиран.

Лагард призова за глобална регулация на "забавния" Биткойн бизнес

Лагард призова за глобална регулация на "забавния" Биткойн бизнес

Защото е "силно спекулативен актив и се използва за пране на пари" и други незаконни дейности

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард обяви този месец, че биткойнът "не е валута" и е "силно спекулативен" актив, изискващ глобално регулиране.

В същото време Европа представлява само десет процента от покупките на биткойн от инвестиционни фондове според доставчика на данни за криптовалутата ByteTree.

Междувременно американските компании се възползваха по-бързо от биткойн от европейските си колеги.

"Разликата между САЩ и Европа в това отношение е същата, както с почти всякакъв вид адаптиране към нови технологии. Винаги отнема малко повече време. В САЩ те започнаха преди две години", отбелязва Демут.

Новият Клондайк: Биткойнът поскъпна до рекордните над 40 000 долара

Новият Клондайк: Биткойнът поскъпна до рекордните над 40 000 долара

Засиленото търсене на криптовалутата подхранва поскъпването