Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард призова в сряда за глобално регулиране на биткойните, заявявайки, че цифровата валута в някои случаи е била използвана за пране на пари и че всички вратички трябва да бъдат затворени, съобщава "Ройтерс".

Биткойн се купува от обикновени хора, инвестиционни фондове и дори големи корпорации. Някои дори са взели заеми, за да закупят повече от криптовалутата, чиято стойност се е увеличила почти десетократно от миналия март.

Но до голяма степен анонимният му характер поражда опасения, че може да се използва за пране на пари и други незаконни дейности.

"Биткойн е силно спекулативен актив, който извършва някакъв забавен бизнес и някои интересни и напълно осъдителни дейности по пране на пари", каза Лагард.

Новият Клондайк: Биткойнът поскъпна до рекордните над 40 000 долара

Новият Клондайк: Биткойнът поскъпна до рекордните над 40 000 долара

Засиленото търсене на криптовалутата подхранва поскъпването

Лагард не представи конкретни примери за случаи на пране на пари, но заяви, че има криминални разследвания за незаконна дейност. Тя не даде подробности.

Секторът на криптовалутите все още е леко контролиран или нерегулиран, въпреки че се появиха глобални стандарти за области като борбата с изпирането на пари (AML).

Тя се присъедини към редица регулатори от цял ​​свят, призовавайки за прилагане на глобални правила за криптовалутите.

"Трябва да има регулация. Това трябва да се приложи и съгласува ... на глобално ниво", каза Лагард.

Шолц иска цифрово евро от ЕЦБ и отхвърля частните дигитални валути

Шолц иска цифрово евро от ЕЦБ и отхвърля частните дигитални валути

Германският финансов министър призова ЕЦБ да предприеме "бързи действия"