Германският министър на финансите Олаф Шолц заяви в петък, че "напълно подкрепя" усилията на Европейската централна банка за цифрово евро, за да отговори на нарастващите пазарни изисквания, съобщава "Ройтерс".

Шолц призова ЕЦБ да предприеме "либерални и бързи действия" в сферата на цифровизацията, като добави, че единната зона за плащане в евро трябва да остане в сила в целия Европейски съюз.

Министърът се противопостави на инициативата на частни дигитални валути, като например Libra, която трябва да стартира през януари следващата година.

Според него европейците трябва да работят много усилено, за да излязат с решение за цифрови плащания, тъй като има голямо търсене на цифрови пари от страна на потребителите и бизнеса.

Най-големите централни банки в света, включително Европейската централна банка, обмислят как техните собствени цифрови валути биха могли да играят роля при опростяването на вътрешните и международните плащания.

"По отношение на цифровото евро мисля, че трябва да работим много усърдно. Не трябва да чакаме, за да видим", каза Шолц на онлайн конференция за бъдещи плащания в Европа. "Трябва да решим... сега трябва да действаме за цифрово евро."

Цифровите валути на централните банки (CBDC) биха позволили на притежателите да извършват плащания през интернет и евентуално дори офлайн, в пряка конкуренция със съществуващите средства за електронно плащане като дигитални портфейли, онлайн банки или криптовалути.

Президентът на Deutsche Bundesbank Йенс Вайдман заяви в петък, че централните банки могат да емитират цифрови валути, които ще се използват от търговските банки.

Коментирайки бъдещето на цифровите валути, Вайдман предложи международна платформа за сетълмент на парични преводи, добавяйки, че въвеждането му ще бъде огромно предизвикателство.

"Централните банки са изправени пред труден компромис при проектирането на CBDC. От една страна, тя (цифровата валута) трябва да бъде достатъчно привлекателна за потребителите, така че те да я приемат и да могат да се възползват от нейните предимства. От друга страна, ако CBDC са твърде привлекателни , това може да наруши съществуващата финансова система", каза Вайдман.

ЕЦБ обмисля въвеждането на дигитално евро

ЕЦБ обмисля въвеждането на дигитално евро

То ще "допълва паричните средства, няма да ги замества"