Разпространението на новия коронавирус доведе до рязък скок на цената на златото и дори - дефицит в свободната му продажба в САЩ, съобщиха вестник The Wall Street Journal и ТАСС.

По техни данни, американските инвеститори и банкери срещат жесток дефицит за златни кюлчета и монети. Дилърите продадоха всички запаси от благороден метал и дори започнаха да затварят. Швейцарската банка Credit Suisse, която лее златни кюлчета от 1856 г., призова желаещите да ги закупят да не ги безпокоят за това тази седмица.

Според публикацията, ситуацията в САЩ е толкова сериозна, че ръководството на банките на Уолстрийт са потърсили помощ от Кралския канадски монетен двор. Неговите представители Аманда Берние заяви, че дворът сега се среща с "безпрецедентно ниво на запитвания" за златни кюлчета. Те не могат да удовлетворят засиленото търсене, тъй като някои негови служители са изпратени на домашна профилактика заради коронавируса.

Цената на златото падна под 1500 долара за първи път тази година

Цената на златото падна под 1500 долара за първи път тази година

Златото тройунция се продава с 1,8% по-ниско

Както припомнят от американското издание, златният резерв на САЩ се съхранява във военната база Форт-Нокс в щата Кентъки и във Федералния резерв на банката в Ню Йорк. Този резерв не се предлага на свободния пазар. Според публикацията, обикновено деловите хора в САЩ в случай на недостиг попълват запасите от злато в Лондон, където от ноември 2019 г. се съхраняват над 8,2 000 тона злато на обща $387,9 млрд.

Най-голям дял има Английската банка, който се изчислява на около 400 000 златни къса, принадлежащи на британското правителство, централни и търговски банки на други държави. 

Сърбия трупа злато, централната банка купи 9 тона

Сърбия трупа злато, централната банка купи 9 тона

"Сърбия е по-безопасна с 30,4 тона злато", увеличава финансовата си стабилност