Близо една трета от американските войници, които са участвали във войните в Ирак и Афганистан през 2001 г. - 2005 г. имат психически проблеми.

Това е заключението на изследване, проведено от правителствената болница за ветерани в Сан Франциско, цитирано от "Хелф Дей".

„Близо при 25%, от всички ветерани, които са участвали в изследването, се наблюдават психични разстройства", съобщи ръководителят на изследователския център и допълни, че по-голямата част от тях страдат от психични социални поведенчески проблеми, като 31%  от тях са с психосоциална или психична диагноза.

Основният извод е, че броят на ветераните от войните в Ирак и Афганистан с психически проблеми е много по-голям от броя на ветераните с подобни проблеми, от която и да е друга война.

Според направеното заключение на базата на по-ранен доклад се подчертава факта, че войниците, връщащи се от Ирак и Афганистан, са склонни към злоупотреба с лекарства, преживяват пост-травматичен стрес и имат различни психични проблеми.

Новото проучване се представя, в момент, когато американското военно министерство е подложено на критики заради това, че не полага адекватни грижи за войниците, завърнали се от война.

Според екипа, провеждащ изследването, 31% от пациентите са получили психични проблеми или са с психосоциална диагноза заради участието си във войната. 25% от войниците са с диагноза психично разстройство, а  над 56% страдат от две или повече психични болести.

В изследването се отбелязва, че в по-голямата си част психическите проблеми са били установени от личните лекари, а не от психиатри или психолози.

Според проучването с най-висок риск от психични проблеми са най-младите групи ветерани, които са на възраст между 18 и 24 години.

Смята се, че именно те са най-силно афектирани от войната, тъй като са станали свидетели на по-голямата част от кървавите сблъсъци.