Около 1 000 сирийски граждани са потърсили убежище от насилието в страната чрез бягство в съседна Турция, като така общият им брой достигна 1 600, предаде АП, като се позова на официална информация от турските власти.

Представител на провинция Хатай, съобщи, че бежанците са навлезли на турска територия при селата Алтинзу и Гювечи в късните часове. По думите му документите на хората са били проверени и след това са били настанени в бежански лагер с капацитет от 5 000 души в близкия град Яйладаги. Той добави, че при нужда в Алтинзу може да бъде изграден още един лагер.

Фоторепортер на „Асошейтед Прес" разказа, че човек може да види как десетки хора преминават 850-километровата граница. От турската страна чакат линейки, които да приберат ранените.

Причина за масовото бягство е информацията, че Дамаск изпраща елитни части в северната част на страната с цел да смажат недоволството срещу президента Башар ал-Асад.

„Надяваме се, че Сирия ще смекчи отношението си към цивилните възможно най-скоро и ще започне по-убедителни реформи", коментира турският премиер Реджеп Ердоган.