Ирански съд издаде присъди от по 10 години затвор на млада двойка, която танцувала пред една от главните забележителности на Техеран, съобщиха активисти, цитирани от АФП.

Астияж Хагиги и годеникът ѝ Амир Мохамед Ахмади, и двамата на 20 години, са били арестувани в началото на ноември, след като видеоклип, на който те танцуват романтично пред столичната кула Азади, се разпространява като вирус в местните социални медии.

Хагиги не носеше забрадка в разрез със строгите правила на ислямската република за жените, а на жените също така не е позволено да танцуват на обществени места в Иран, камо ли с мъж.

Революционният съд в Техеран ги осъди на по 10 години и 6 месеца затвор, както и на забрана за ползване на интернет и напускане на Иран, съобщи базираната в САЩ информационна агенция "Активисти за човешки права" (HRANA).

Техеран: Саудитска Арабия подклажда протестите в Иран

Техеран: Саудитска Арабия подклажда протестите в Иран

Напрежението не стихва

Двойката, която вече е имала последователи в Техеран като популярни блогъри в Instagram, е осъдена за "насърчаване на корупция и публична проституция", както и за "събиране с цел нарушаване на националната сигурност", допълват американски правозащитници.