Всеки ден от операцията в Либия струва на американския бюджет приблизително 100 млн. долара, съобщи РИА Новости.

Това е средната експертна оценка, за която съобщават американските медии.

Данъкоплатците в САЩ вече са платили 1 млрд. долара от джоба си, съобщава изданието Daily News Journal.

Според National Priorities Project един ден от войната в Ирак струва 225 млн. долара само на САЩ.

"След известни колебания как и кога да започне намесата в либийската гражданска война, критиците все по-гръмко задават въпроса - отговаря ли това на националните интереси на Америка?", пита National Journal.

Според оценки на изданието "мирната инициатива" ще донесе на САЩ най-малкото няколко милиарда непредвидени разходи и Пентагонът ще бъде принуден да поиска от Конгреса допълнителни средства.

Американския "Център за стратегически и бюдежтни оценки" предполага, че цената на седмица участие на САЩ в либийския конфликт няма да превиши 300 млн. долара.

Експертните оценки са изготвени въз основа на стойността на военното оборудване и време на полетите. Така всяка ракета "Томахоук" по оценки на различни източници струва между 0,75 - 1,5 млн. долара.

От страна на САЩ в операцията участват 11 военни кораба, в т.ч. и 3 подводници. Разбилият се още в началото на операцията самолет F-15 се оценява на 40-75 млн. долара.

Подобна "цена на свободата" за тази близкоизточна страна предизвиква негативната реакция на обществото, което се възмущава, че военните разходи се раздуват на фона на високата безработица в САЩ.