Полицията в азербайджанската столица Баку е предотвратила опит на група активисти на опозиционната партия „Мусават" да проведат неразрешен от властите протестен митинг, съобщава Интерфакс.

Около 100 души, които са се опитали да се доближат до площада на фонтаните в центъра на Баку, са били задържани от полицията.

Активистите на партията обаче настоятелно продължават да опитите да проведат протеста. Те скандират лозунги „Свобода" и „Оставка".

Опозиционната партия „Мусават" излезе в призивите си за организиране на митинга с искания за разпускане на Националното събрание и провеждането на нови парламентарни избори, провеждане на демократични реформи, освобождаване на политическите затворници и борба с корупцията.

Партия „Мусават" ("Равенство") е създадена през 1911 година като „Мюсюлманска демократическа партия Мусават". През 1918-1920 година тя е била на власт в създадената Азербайджанска демократическа република, но след завземането на властта от болшевиките е била забранена и е продължила дейността си зад граница. През ноември 1992 година на третия конгрес на партията за лидер е избран Иса Гамбар.