Руската система за противовъздушна отбрана (ПВО) за денонощие унищожи 11 безпилотни летателни апарата (БЛА) в граничните райони на руската Курска област. Седем украински безпилотни летателни апарата са ликвидирани със стрелково оръжие и средства за радиоелектронна борба.

Това съобщава ТАСС, като цитира канала в Telegram на временно изпълняващият длъжността губернатор на региона Алексей Смирнов.

"През нощта нашите бойци за противовъздушна отбрана унищожиха 11 украински безпилотни летателни апарата. През деня седем украински дрона бяха ликвидирани и неутрализирани с помощта на стрелково оръжие и средства за радиоелектронна борба в граничните райони", пише Смирнов.

По думите на губернатора през деня са били обстрелвани населените места Горнал и Заолешенка в Суджански район, Титов в Рилски район, Теткино, Нови път, Елизаветовка в Глушковски район и Гордеевка в Кореневски район.

Нападения от украински хеликоптери и безпилотни самолети са наблюдавани близо до населените места Горнал в Суджански район, Теткино и Нови път в Глушковски район, Стара Николаевка в Рилски район, както и ГКПП Крупец. По-рано Смирнов съобщи, че в село Горнал, Суджански район, местен жител е бил убит в резултат на атака на украински дрон.

Украински дрон удари манастир в Курска област

Украински дрон удари манастир в Курска област

Един човек е загинал

Припомняме, че по-рано украински дрон удари манастир в Курска област. При атаката, извършена около 08:30 ч. местно време, загина 60-годишен енориаш.

Руски канал в "Телеграм" посочи, че дрон е изстрелял осем снаряда по Белогорския манастир "Св. Николай" в село Горнал, до украинската граница.

Украинските власти не коментираха веднага атаката.

Подобно на други руски гранични райони, Курска област е обект на чести атаки от силите на Киев. Във вторник атака с дрон срещу завод за електроуреди в град Коренево предизвика пожар, при който нямаше пострадали.

Мъжкият манастир е основан през 1671 г. и някога там е живял писателят Фьодор Достоевски, който е увековечил разговорите си с монасите в романа си "Братя Карамазови".

Дете беше ранено при предишно нападение срещу манастира през август миналата година.

Украински дронове атакуват Крим, Курска и Ростовска области

Украински дронове атакуват Крим, Курска и Ростовска области

Социалните медии съобщават за взривове