110 души бяха арестувани в Турция за предполагаеми връзки с кюрдски екстремисти, по-малко от три седмици преди президентските избори, информира Ройтерс.

Полицейската операцията бе фокусирана върху Диарбекир, най-големият град в предимно кюрдска югоизточна Турция, и беше насочена към хора в 21 провинции, обвинени във връзки със забранената бойна група Кюрдска работническа партия, известна още като ПКК.

По думите на прокюрдски депутат, висши членове на неговата партия, журналисти, художници и адвокати са сред задържаните при акцията. В навечерието на изборите, от страх да не загубят властта, те отново прибягнаха до арести, написа в Twitter депутатът от Демократическата партия на народите Тайип Темел.

Задържаните са обвинени в осигуряване на финансиране, набиране и разпространение на пропаганда за ПКК, която е определена като терористична група от Турция и няколко западни държави.

Нарастващата инфлация и обществените критики относно това как правителството се справи със земетресението, което взе над 48 000 жертви, постави Ердоган и неговата партия пред най-тежкото предизборно предизвикателство, откакто за първи път дойде на власт през 2002 г.

Кюрдите, които отдавна се чувстват изолирани от турската политика, може да имат решаваща роля на изборите през май. Социологическите проучвания показват добре балансирана подкрепа между управляващия съюз на Ердоган и опозицията, прокюрдската Демократична партия на народите или HDP е потенциален лидер.

Партията обаче е изправена пред потенциална забрана по дело в конституционния съд, в което е обвинена във връзки с ПКК, които тя отрича. Нейните кандидати за парламент сега се кандидатират под шапката на малката Зелена лява партия.

Демократична партия на народите не е част от основния опозиционен съюз, но яростно се противопоставя на Ердоган. Тя беше изправена пред репресии през последните години, като хиляди нейни членове, законодатели и кметове бяха арестувани или лишени от позициите си заради предполагаеми връзки с ПКК.

Повече от 40 000 души загинаха в бунта, започнат от ПКК през 1984 г. През последните години боевете се изместиха от Югоизточна Турция и сега са фокусирани върху Северен Ирак.