По данни на украинското министерство на отбраната досега са убити 12 руски генерала, разкри в. "Киев индипендънт".

В сряда генерал-майор Канамат Боташев стана най-високопоставеният руски пилот на изтребител, загинал във войната в Украйна, съобщиха няколко информационни агенции.

Ако това се потвърди, генералът ще се присъедини към нарастващия списък на руските командири, убити от украинските сили.

Тръмп показа как ще бъде спряна руската агресия в Украйна

Тръмп показа как ще бъде спряна руската агресия в Украйна

Петролът трябва рязко да поевтинее

Според "Киев индипендънт", който се позовава на украинските въоръжени сили, Русия е загубила и значително количество тежка техника - например 2226 колесни превозни средства (включително танкове) и 380 самолета и хеликоптера.

Според доклада цифрите обхващат периода от 24 февруари, когато Русия нахлу в Украйна, до 28 май.

През последните 24 часа руските сили са загубили 250 войници, 8 танка, 12 бронирани машини, 5 артилерийски системи, 2 ракетни установки, 1 самолет, 4 хеликоптера и 1 крилата ракета.

ISW също отбелязва, че Москва "лекомислено пилее бойна мощ за превземането на Северодонецк".

"Те плащат цена за сегашния си тактически успех в Донбас, която не съответства на никаква реална полза, след като градът бъде превзет. За постигането на тази единствена цел Москва използва сили, техника и въоръжение от всички други фронтове", се казва в доклада. Превземането на Северодонецк ще позволи на Москва да заяви, че е превзела изцяло Луганска област. Това обаче няма да донесе на Русия други значителни военни или икономически ползи.

ISW: Русия лекомислено пилее бойна мощ за превземането на Северодонецк

ISW: Русия лекомислено пилее бойна мощ за превземането на Северодонецк

Кремъл ще се хвали, че е превзел Луганска област, смятат експерти