Губернаторът на руската Белгородска област Вячеслав Гладков в понеделник обяви броя на за загиналите и ранените жители на региона при украински атаки от февруари 2022 г. насам, съобщава "Интерфакс". 

"Имаме общо 120 убити цивилни, 11 от които деца, а 651 души са ранени, 51 от тях деца", каза ръководителят на региона в своя канал в Telegram в понеделник.

Територията на Белгородска област е обстрелвана от украинска страна от 24 февруари 2022 г. В тази връзка регионът има "жълто" (високо) ниво на терористична заплаха. Бедствено положение е въведено в 15 крайгранични населени места.

Белгородска област отново под обстрел

Белгородска област отново под обстрел

За пореден ден тази седмица

От 12 март тази година нападенията от украинска страна зачестиха. Под обстрел е и областният център.

Жителите на обстреляните райони се евакуират в центрове за временно настаняване. От съображения за безопасност децата се отвеждат в други региони на Руската федерация. Общо в момента има повече от 12 хиляди белгородски деца в 42 региона на Русия.

Тази нощ също е прозвучал сигнал за тревога в областта, съобщава ТАСС. 

"В Белгород и Белгородска област звучи сирена за опасност от ракети. Ако сте вкъщи, не се приближавайте до прозорците. Подслонете се в стаи без прозорци с плътни стени (коридор, баня, тоалетна, килер). Ако сте на улицата, влезте в безопасно място", написа областният управител Вячеслав Гладков в канала си в Telegram.

Според Главното управление на Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация е обявена ракетна заплаха в Шебекински район на Белгородска област. По възможност не се приближавайте до прозорците", се казва в съобщение в телеграм канала на ведомството.