В Европейския съюз 13 процента от смъртните случаи са свързани със замърсяване. Това се казва в нов доклад, публикуван днес от Европейската агенция за околната среда (ЕАОС), в който се подчертава, че настоящата пандемия поставя екологичните здравни фактори в центъра на вниманието, съобщава "Франс прес".

Европейците са постоянно изложени на рискове от околната среда като замърсяване на въздуха, шум и химикали, а пандемията от COVID-19 дава пример за връзките между "човешкото здраве и здравето на екосистемата".

"Появата на такива зоонозни* патогени е свързана с деградация на околната среда и човешки взаимодействия с животни в хранителната система", се казва в доклада.

В 27-те страни от ЕС и Обединеното кралство 630 000 смъртни случая през 2012 г. могат да се отдадат на фактори на околната среда, според последните налични данни, се казва в доклада.

Той също така отбеляза рязък контраст между Западна и Източна Европа, разделени по социално-икономически линии.

Като такава, в Румъния е налице най-голямото въздействие на факторите на околната среда, като всеки пети смъртен случай е свързан със замърсяването, докато в страни като Швеция и Дания има един починал на всеки 10.

Замърсяването е свързано предимно с рак, сърдечно-съдови и респираторни заболявания, а ЕАОС подчерта, че "тези смъртни случаи могат да бъдат избегнати чрез премахване на рисковете на околната среда за здравето".

"По-бедните хора са непропорционално изложени на замърсяване на въздуха и екстремни климатични условия, включително горещи вълни и екстремни студове", се казва в доклада.

"Това е свързано с това къде живеят, работят и ходят на училище, често в социално слаби градски квартали в близост до интензивен трафик," се добавя в доклада.

По-позитивно е, че качеството на водата в Европа се развива добре.

Качеството на "водата за къпане" се счита за "отлично" в 85 процента от случаите, а 74 процента от подземните водни тела - важен източник на питейна вода - има "добро химическо състояние".

За да се подобрят здравето и околната среда в Европа, трябва да се облагодетелстват "зелените и сините пространства", тъй като те "охлаждат градовете по време на горещи вълни, облекчават наводненията, намаляват шумовото замърсяване и подкрепят градското биоразнообразие".

В допълнение зелените площи осигуряват "публично пространство за релакс и тренировки и улесняват взаимодействията в общността", което помага за "намаляване на социалната изолация".

Други предложени мерки за подобряване на околната среда включват намаляване на автомобилния трафик, намаляване на консумацията на месо и премахване на субсидиите за изкопаеми горива.

*Зооноза - животинска болест, която се предава на хората.