Тринадесет цивилни от едно семейство са били избити, а други 15 са били ранени при американски въздушен удар срещу талибаните в източната част на Афганистан, съобщават афганистанските власти, цитирани от "Франс прес".

От командването на американските сили в Афганистан заявиха, че са започнали разследване на инцидента, при който според афганистански правителствен служител са били ликвидирани повече от десетима талибани, укриващи се в къща в село Дащ-е-Бари в провинция Логар близо до Кабул.

Това се случва дни след като афганистанските власти заявиха, че военновъздушните сили на страната са избили около 13 цивилни при отделни въздушни удари, насочени срещу база на талибаните в западната провинция Херат.

"В операцията американските сили бяха нападнати от талибаните и чуждестранните сили отвърнаха на огъня и принудиха талибанските бунтовници да се укриват в цивилни къщи наблизо", посочи говорителят на губернатора на провинция Логар.

"След това чуждестранните сили поискаха подкрепа и бомбардираха цивилна къща, което доведе до цивилни жертви", допълни говорителят.

Жертвите са били от едно семейство, а повечето от загиналите са жени и деца.

Кадри от мястото показаха мъртви жени и деца, покрити с одеяла, докато роднините им се приготвят да ги погребат.

Американските сили са единствените чуждестранни сили, които понастоящем извършват въздушни удари в Афганистан.

Инцидентът се случи три седмици, след като при американски въздушен удар бяха убити 11 цивилни в съседната провинция Нангархар, обвинения, които американците категорично отрекоха.