Китайски съд е осъдил християнски пастор на 14 години затвор за злоупотреби, незаконно присвояване и други обвинения, обяви длъжностно лице от съда, след като свещеникът се противопоставил на насилственото премахване на кръстове от църкви, съобщава „Франс прес”.

Съд в източната китайска провинция Джъдзян е осъдил Бао Гуохуа за злоупотреби, нарушаване на обществения ред, незаконни бизнес операции и укриване на информация за бизнес сметки.

Съпругата му Син Венсян пък била осъдена на 12 години затвор. Двамата също така били глобени и техни активи били конфискувани за присвояване на пари в брой и къща, която принадлежала на църквата, уточняват местни медии.

Съдът е осъдил на затвор други 10-има души във връзка със случая, като не се уточнява размерът на присъдите. 

Бао и Син са били задържани през юли миналата година, след като са се изказали срещу принудителното премахване на кръстове в Джъдзян.

По-рано властите на провинцията обявиха правила, изискващи кръстовете на католическите и протестантските църкви да бъдат прикрепени към предната част на сградата, а не на покрива, както и да не бъдат повече от една десета от височината на сградата.

Официално обявяващите се за атеистични комунистически власти на Китай са бдителни за каквито и да е организирани движения извън техния контрол, включително и религиозни, а анализатори изтъкват, че контролът върху подобни групи е бил затегнат, след като настоящият президент Си Цзинпин пое кормилото на властта.

През 2014 г. в град Уенжу в провинция Джъдзян беше разрушена голяма църква, след като от правителството обявиха, че била незаконно построена.

В Китай има около 20 млн. християни, без да се броят католиците, в официалните църкви, контролирани от властите.

Но истинският брой на миряните може да е по-висок, поне 40 или 60 млн., според някои оценки, като някои от тях се молят в тайни църкви, или в частни домове, които се стремят да съществуват извън контрола на правителството.