В Украйна започна пролетното влизане в казарма. Това е в изпълнение на определения за 2018 г. срок за редовните повиквателни към украинците за срочна военна служба: април-май и октомври-ноември. Информацията е на УНИАН, които се позовават на началника на Управлението на комуникацията и пресата на военното министерство на Украйна Алексей Чернобай.

"На 2 април започна свикването на срочна военна служба, която продължава до 31 май", заяви той. По думите на Чернобай, през април-май призивът на срочната военна служба обхваща над 15 хил. граждани на Украйна на възраст 20-27 години.

Във Въоръжените сили на Украйна ще бъдат включени 8 990 души, в Държавната служба по транспорта - 1000, в Националната гвардия - 4 хил. души. В Държавната погранична служба - 1 200 души. По думите му, това ще струва 61,6 млн. гривни (около 3.7 млн. лева).

Припомняме, на 15 февруари украинският президент Петро Порошенко подписа указа за преминаване в запас на военнослужещите на срочна служба и срока за обжалване на повиквателните и обжалване на свикването на украински граждани на срочна военна служба за 2018 г.

Русия и Украйна прекратиха споразумение за доставка на оръжие

Русия и Украйна прекратиха споразумение за доставка на оръжие

Споразумението бе подписано в Киев на 8 февруари 1995 г.

Наборната военна служба бе отменена в Украйна през 2013 г., припомня РИА Новости. Тогава Киев бе обявил курс за създаване на професионална армия. След началото на военната операция в Донбас в началото на април 2014 г. викането в казарма бе възстановено.
През 2014 г. нямаше повиквателни за армията, но имаше три вълни на мобилизация и още толкова през 2015 г.

Украйна обяви остро влошаване на ситуацията в Донбас

Украйна обяви остро влошаване на ситуацията в Донбас

"Врагът отново използва забранено от Минските споразумения въоръжение"

Украинските власти през април 2014 г. започнаха военна операция срещу самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народна република, които се обявиха за независими след държавния преврат в Украйна през февруари 2014 г. По последните данни на ООН, жертви на конфликта са над 10 хил. души.