Полицията в Сидни, Австралия, е арестувала 15-годишен младеж за нападението в църквата в предградието Уейкли и обявиха, че разглеждат случилото се като терористичен акт, съобщава "Ройтерс". 

Младият мъж е бил отведен от униформените и за неговата собствена безопасност, след като гневна тълпа се е събрала навън и поиска нападателят да бъде изведен.

Стигнало се е до сблъсъци между събралите се и полицаи. Двама свидетели са съобщили пред "Ройтерс", че са хвърляни камъни по полицията.

Повече от 100 полицейски служители са били извикани, за да се справят с безредиците, а двама бяха откарани в болница с наранявания, каза полицията. Ройтерс видя двама мъже, напръскани с пипер.

Снимка 661268

Източник: EPA/БГНЕС

"Има толкова много гняв, защото епископът е обичан от тях, той е обичан и от мен, той проповядва за Господ и ние обичаме Господ", каза местна жителка.

Припомняме, че най-малко четирима души бяха ранени, сред които и епископ, при нападение с нож по време на служба в църкваЕпископ Мар Мари Еманюел е виден християнски лидер и епископ на Древната източна църква в Австралия, следваща асирийския християнски обред. 

Ранените са без опасност за живота и се лекуват от парамедици.

Отново нападение с нож в Сидни – пострадал е християнски епископ

Отново нападение с нож в Сидни – пострадал е християнски епископ

Най-малкко четирима души са ранени

Властите не разкриха веднаха мотива за нападението и не идентифицираха заподозрения.

Отделно видео на очевидец и заснето след инцидента, показва младежа, притиснат към земята от няколко други, а лицето му е скрито. Глас говори на арабски и казва: "Ако не обиждаха моя пророк, нямаше да дойда тук. Ако той не се намеси в моята религия, нямаше да дойда тук."

Това беше второто тежко нападение с нож само за три дни, след като шестима души бяха убити при нападение с нож в плажен мол в района на Бонди.

В неделя психично болен мъж намушка с нож седем души в търговски център в Сидни, преди да бъде застрелян от полицията.

Снимка 661269

Източник: EPA/БГНЕС

След това беше съобщено, че мъжът дълги години се е борил със заболяване. Атаката не бе разглеждана от полицията като тероризъм.