Нарастващото анти-5G движение пречи на европейските амбиции в цифровизацията, 15 столици предупредиха Европейската комисия, като призоваха за енергична стратегия за противодействие на тревогите относно новата технология.

"Очевидно е... че сме свидетели на нарастваща активност на анти-5G движението в целия Европейски съюз", посочва групата страни и добавя, че неотдавнашните атаки срещу телекомуникационна инфраструктура "са не само заплаха за икономиката на засегнатите страни членки, но възпрепятстват и способността на Европейския съюз да постигне своите амбициозни 5G цели", информира "Политико". 

Групата страни е изпратила писмо до заместник-председателите на Европейската комисия Маргрете Вестагер и Вера Йоурова, както и до комисаря по цифровите технологии Тиери Бретон в края на миналата седмица. Писмото е инициирано от Полша и подкрепено от Австрия, България, Хърватия, Чехия, Кипър, Естония, Финландия, Гърция, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Словакия и Швеция.

Община Балчик забрани изграждането на 5G мрежа

Община Балчик забрани изграждането на 5G мрежа

Заради подписка на местни граждани

Индустриални групи по-рано тази година предупредиха за нарастващ отпор от протестни групи при пускането на 5G и дори атаки, включително подпалване на антени на мобилни оператори и тормоз върху телекомуникационни инженери.

Противопоставянето срещу телекомуникационната технология от следващо поколение се обедини около групите Stop 5G в социалните мрежи, които успешно подтикнаха някои власти да започнат разследване на въздействието на технологията върху здравето. Групите също разпространиха безумни - и безумно неверни - теории, свързващи 5G с разпространението на коронавируса през последните месеци.

Актуализирани данни от лобистката група на телекомуникационната индустрия GSMA показват, че досега са били извършени 221 палежа в 18 страни в световен мащаб, като Великобритания (87 палежа), Франция (50) и Холандия (30) са най-силно засегнати.

От 27-те страни от ЕС в 10 е имало на палежи на телекомуникационна инфраструктура.

Граждани искат мораториум върху въвеждането на 5G мрежата у нас

Граждани искат мораториум върху въвеждането на 5G мрежата у нас

Внесли са 32 хил. подписа в Народното събрание

Съществуват малко доказателства, свързващи лъчението от мобилните телефони със здравословни проблеми, подчертава Световната здравна организация в своя оценка.

"Към днешна дата и след много проведени изследвания, неблагоприятен ефект върху здравето не е причинно свързан с излагането на безжични технологии", посочват от СЗО и добавят, че "досега са проведени само няколко проучвания на честотите, които ще се използват от 5G".

Международната комисия за защита от нейонизиращо лъчение, която определя световни здравни стандарти за телекомуникационните технологии, през март актуализира своите насоки, за да обхване много 5G приложения, надявайки се, че "ще помогне на хората да се успокоят", каза тогава нейният председател Ерик ван Ронген.

Ала анти-5G движението, което изисква по-нататъшни изследвания по въпроса, придоби популярност сред политици, включително по време на последните местни избори във Франция, Холандия, Белгия и др.

За 15-те столици, подписали писмото, "е важно да действаме сега, за да информираме обществеността за предимствата на 5G", пишат те, молейки за "комуникационна стратегия на ЕС, която предоставя надеждна информация" за 5G и електромагнитните полета.

"Трябва да можем не само да предоставим на гражданите на ЕС и местните власти научни изследвания, но също така и ясно и силно съобщение, идващо от надеждни източници", пишат те, като добавят, че "широк и приобщаващ дебат в крайна сметка ще допринесе за създаване на доверие".

Всеки десети българин вярва в конспирацията COVID-19 - 5G

Всеки десети българин вярва в конспирацията COVID-19 - 5G

40% смятат, че коронавирусът е биологично оръжие