150 талибански бунтовници са били убити в източната част на Афганистан, обяви командването на НАТО в Афганистан, цитирано от БиБиСи.

В изявление на говорителя на НАТО се казва, че бунтовниците били забелязани на пакистанска територия, където се събирали, за да организират нападението си в Афганистан.

След като талибаните навлезли в афганистанската провинция Пактика, близо до границата с Пакистан, силите на НАТО и местните органи на реда отговорили с въздушни удари и с артилерия.

Първоначално афганистанското правителство съобщи за около 80 убити талибани и до момента броят на жертвите не е потвърден от трети източник, поясняват от БиБиСи.

От Би Би Си допълват, че от министерството на правосъдието в Кабул съобщават за 80 загинали, докато афганистанският командир генерал Мурад Али твърди, че са открити телата само на 10 души, въпреки че по думите му убитите талибани са над 50.

От медията поясняват и че все още не ясно защо информациите за убитите се различават толкова много.

Ако данните на НАТО за броя на убитите бъде потвърден, то това би било важен успех за алианса, който се подготвя за противопоставяне на очакваната офанзива на талибаните през пролетта, коментират от БиБиСи.

Освен това от британската телевизия посочват, че операцията на НАТО е от значение и за сътрудничеството с пакистанските власти, които са им съдействали при наблюдението на границата с Афганистан.
От Кабул многократно са искали помощ от Исламабад в борбата с талибаните, припомнят от БиБиСи.