Шестнадесет цивилни, включително бебе, са били убити, а 21 души са били ранени при нападение на Израел срещу множество сирийски и ирански позиции в покрайнините на Дамаск и Хомс, съобщиха държавните сирийски медии, цитирани от "Ройтерс".

Израелски военни самолети са изстреляли ракети в Сирия, които са ударили сирийски военни позиции в Хомс и Саная, южно от столицата Дамаск, уточниха сирийските военни.

Сирийската противовъздушна отбрана се е противопоставила на нападението, което е започнало от въздушното пространство на Ливан, уточни сирийското военно министерство.

Израел удари военна позиция в Южна Сирия

Израел удари военна позиция в Южна Сирия

Заглушават и сирийските военни радари

Сирийският център за наблюдение на правата на човека, чието седалище е във Великобритания, посочи, че военни кораби на Израел също са взели участие в атаката, удряйки десет бази на ливанската ислямистка радикална групировка "Хизбула", включително бази, използвани от Революционната гвардия на Иран.

Сирийският център добави, че членове на "Хизбула" са били убити при атаката, но не уточни колко точно са жертвите.

Според центъра сред ударените обекти са бази на Иранската революционна гвардия южно от Дамаск, стратегически изследователски център северозападно от Дамаск, съоръжения на "Хизбула" близо до сирийско-ливанската граница, където се съобщава за големи пожари, след като са били ударени няколко склада за оръжие.

Израел нанесе удари по цели в Сирия

Израел нанесе удари по цели в Сирия

Властите в Дамаск съобщават за материални щети

Допълва се, че е бил ударен изследователски център в Хомс, заедно с военновъздушна база южно от Хомс, която обслужва сили на Иран и "Хизбула".

Експлозии са били чути в ударените обекти, информират още сирийските държавни медии.

Междувременно в контролираната от Турция част от Кипър се съобщава, че е паднала сирийска ПВО ракета, изстреляна срещу израелските изтребители. Уточнява се, че сирийската ракета е паднала северно от Никозия, но няма информация за жертви и пострадали.

Израелската армия все още не е коментирала във връзка с инцидента.

Ракети изстреляни срещу Израел от Сирия

Ракети изстреляни срещу Израел от Сирия

Все още информацията по случая е оскъдна, тъй като тече разследван

Сирийската държавна телевизия, цитирайки своя кореспондент, отбеляза, че експлозиите над Дамаск са причинили щети на някои домове в Саная, южно от столицата, разбивайки стъкло, което леко е ранило няколко души.

Сирийската държавна информационна агенция САНА твърди, че сирийските противовъздушни системи са свалили няколко ракети.

През последните години Израел извърши стотици въздушни удари в Сирия, за които твърдеше, че са насочени към регионалния му враг Иран и "Хизбула", която нарича най-голямата заплаха за неговите граници.

Иран и "Хизбула" се сражават на страната на сирийския президент Башар Асад в конфликта в страната, а Израел твърди, че те се опитват да превърнат Сирия в нов фронт срещу израелците.

Експлозия в Дамаск, Сирия обвини Израел

Експлозия в Дамаск, Сирия обвини Израел

Сирийската отбранителна система е свалила няколко ракети