Голяма делегация от южнокорейски държавни и обществени дейци тръгна към Северна Корея - КНДР, за съвместно празнуване на 11-та година от междукорейската среща на върха през 2007 г., съобщиха медиите в Южна Корея, цитирани от РИА Новости.

Министърът за националното обединение на Южна Корея Чо Мьон Гюн, председателят на управляващата Демократична партия Ли Че Чхан и други представители на южнокорейската държава - общо около 160 души, пристигнаха в Пхенян със самолет.

Сеул иска американската армия да остане в Корея и след помирение с Пхенян

Сеул иска американската армия да остане в Корея и след помирение с Пхенян

Доналд Тръмп и севернокорейският лидер ще проведат нова среща до края на тази година

Те ще участват в съвместни мероприятия в памет на договорените през 2007 г. между бившия лидер на КНДР Ким Чен Ир и покойния вече бивш президент на Република Корея Но Му Хьон. Неговият син Но Гон Хо също влиза в делегацията.

Все още не е известно дали делегацията от Южна Корея ще бъде приета от висшите лидери на КНДР Ким Чен Ун.

Сегашният южнокорейски президент Мун Чже Ин някога е работил заедно с Но Му Хьон, който е продължител на политиката "слънчева топлина" към КНДР.

Демократите в Южна Корея почти десетилетие смениха консервативните сили, които замразиха всички контакти с КНДР под предлог от ядрена заплаха.

През 2017 г. Мун Чже Ин дойде на власт след импийчмънт на президента Пак Кин Хе - дъщерята на бившия диктатор Пак Чхон Хи и взе курс на възстановяване на междукорейското сътрудничество.

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун помогна тази линия като обяви отказ от дългосрочна ядрена програма.

Северна Корея разрешава инспекции на ядрения полигон Пунгери

Северна Корея разрешава инспекции на ядрения полигон Пунгери

Това обяви президентът на Южна Корея

Мун Чже Ин и Ким Че Ун вече имат три срещи през т.г., последната беше през септември в Пхенян. В края на годината лидерът на КНДР очаква визита в Сеул.