Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин заяви, че американските военни трябва да останат на Корейския полуостров и след потенциално помирение между КНДР и Република Корея.

В интервю за Фокс нюз Мун подчерта, че въоръжените сили на САЩ играят много важна роля за поддържане на "мира и стабилността" в Източна Азия и тяхното присъствие е необходимо. Той вярва, че президентът на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер ще проведат нова среща до края на тази година.

Ким Чен-ун изпрати Мун Дже-ин с два тона гъби

Ким Чен-ун изпрати Мун Дже-ин с два тона гъби

Завършиха тридневната си среща с изкачване на свещен планински връх

"Американските сили в Южна Корея допринасят за сдържането ни на КНДР, но също така играят голяма роля по отношение поддържане на мира и стабилността в Североизточна Азия като цяло. Дори и след подписването на мирния договор и след постигане на обединението, американските сили могат да останат в Корея с цел мир и стабилност в Североизточна Азия", поясни Мун Дже-ин.

През миналата седмица Мун и Ким Чен-ун проведоха трета среща през тази година. Двама обещаха да работят за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Ким също се съгласи да приеме международни наблюдатели за проверка на ядрените обекти.

Срещата с Тръмп донесе геополитическа стабилност, обяви Ким Чен-ун пред Мун Дже-ин

Срещата с Тръмп донесе геополитическа стабилност, обяви Ким Чен-ун пред Мун Дже-ин

Лидерите на двете Кореи провеждат първите задълбочени разговори в Пхенян

Според Мун, цитиран от "Йонхап", официално прекратяване на Корейската война е необходимо, за да се постигне ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

Тръмп и Мун Дже-Ин се срещат през септември

Тръмп и Мун Дже-Ин се срещат през септември

Преди това лидерите на двете Кореи ще проведат поредна среща

В същото време той обяви пред японския премиер Шиндзо Абе, че КНДР е готова да проведе преговори с Япония за подобряване на отношенията между Токио и Пхенян. Двамата се срещнаха в кулоарите на ежегодната среща на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.