В близост до беларуската граница в момента са съсредоточени 17 000 украински военнослужещи, съобщи в неделя държавният телевизионен канал STV, позовавайки се на информация от Държавния граничен комитет на Беларус.

"Според нашата ЦКК Украйна е съсредоточила група от 17 000 военнослужещи в района на беларуската граница", се казва в доклада.

Отбелязва се, че в Ривненската област на Украйна "продължава укрепването на границата, където се изграждат нови укрепителни и инженерни съоръжения, създава се втора линия противотанкови ровове. За целта се използват специални бетонни конструкции - тетраиди".

Ръководителят на Министерството на вътрешните работи на Беларус Иван Кубраков също каза, че в цялата страна активно работи звено за борба с диверсионно-разузнавателни групи "Рис".

"Във вътрешните войски е създадено специално подразделение "Рис". Основната задача е борбата с диверсионно-разузнавателните групи. Днес това подразделение работи активно на цялата територия на Беларус. Това са специално обучени служители - военнослужещи от вътрешните войски. В това подразделение служат само военнослужещи по договор и те вече са готови да работят на всяка територия на нашата страна", каза Кубраков в ефира на държавната телевизия ОНТ в неделя.

Беларус преброи над 60 000 военни на НАТО в Европа

Беларус преброи над 60 000 военни на НАТО в Европа

Обвини Полша, че играе най-активна роля в ескалацията на войната в Украйна

Украйна създаде система от инженерни бариери в граничните райони с Беларус, по-специално минно-взривоопасни, увеличавайки тяхната наситеност десетократно.

Припомняме, че не за първи път Минск отбелязва присъствието на украински военни по границата. 

В края на февруари, Беларус алармира за значителна група от украински войски край границата и предупреди, че това е заплаха за сигурността на страната.

Беларус създаде ново формирование на доброволчески сили за териториална отбрана. Президентът на страната Александър Лукашенко обясни, че целта е всеки да знае как да "борави с оръжие", да има готовност да отговори на агресия и да поддържа обществения ред в мирно време.

През декември Александър Лукашенко заяви, че броят на "провокациите" в близост до украинската граница нараства.

По негови думи Киев "използва всякакъв претекст, за да въвлече войските на НАТО в конфликта".

Минск обяви, че НАТО е струпало 60 000 военни по границата.

Беларус недоволства от украински войски по границата

Беларус недоволства от украински войски по границата

Предупреждава за риск от въоръжени провокации, които могат да прераснат в гранични инциденти