Контингентът на НАТО в Европа наброява повече от 60 000 военнослужещи.

Това заяви държавният секретар на Съвета за сигурност на Беларус Александър Волфович по телевизионния канал Беларус 1.

"Днес на територията на Европа има повече от 60 000 военнослужещи, според мен, както и над 260 танка на постоянна база, около 800 бронирани машини и 2200 бойни самолета", изброи той. Купуват повече. На територията на Полша се формира пета механизирана дивизия, която, както се казва, ще бъде оборудвана с най-модерното оръжие и американско оборудване. Не ми идва в главата, поляците се опитват да милитаризират толкова много.Те декларираха желанието си да закупят 500 инсталации HIMARS", добави Волфович.

Байдън потвърди защитата на източните съюзници в НАТО

Байдън потвърди защитата на източните съюзници в НАТО

Букурещката деветка е фронтовата линия на отбрана на НАТО, сред тях е и България

На 16 февруари президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Полша играе най-активна роля в ескалацията на войната в Украйна.

Припомняме, че полският президент Анджей Дуда заяви, че е казал на американския си колега Джо Байдън, че Полша се нуждае от увеличаване на броя на американските войски възможно най-скоро "в случай на заплаха".

Двамата лидери по-рано обсъдиха предислоцирането на определени американски войски в Полша по време на посещението на Байдън във Варшава предишния ден. Говорейки в сряда пред TVN24, Дуда подчерта значението на появата на Байдън, като каза, че това показва, че президентът на САЩ не се страхува да ходи на места, смятани за опасни, за да покаже подкрепа.

Дуда също отбеляза сериозността на изявлението на Байдън, че цялата територия на НАТО ще бъде защитена в случай на извънредна ситуация, описвайки го като послание към целия свят и "много сериозна декларация. Това не е шега в наши дни".

Беларус гони трима полски дипломати

Беларус гони трима полски дипломати

Напрежението между Варшава и Минск расте

Отношенията между Беларус и Полша са обтегнати. По-рано тази седмица, Беларус експулсира трима полски дипломати. Това обяви говорител на полското външно министерство на фона на нарастващото напрежение между Варшава и Минск.

По-рано този месец Полша заяви, че затваря ключов граничен пункт към Беларус при Бобровники, което доведе до ново влошаване в и без това враждебните отношения между двете страни.

Беларус нарече решението за затваряне на граничния пункт неразумно и опасно.

Полша е важно убежище за противниците на президента на Беларус Александър Лукашенко, а Варшава се превърна в един от най-верните поддръжници на Киев, откакто основният съюзник на Беларус - Русия, нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Отношенията между Варшава и Минск бяха допълнително обтегнати, след като беларуски съд осъди журналист от полски произход на осем години затвор в дело, което според Варшава е политически мотивирано.