Президентът на САЩ Джо Байдън каза в сряда, че "ще защитаваме всеки сантиметър от НАТО", за да успокоим съюзниците от източния фланг на Европа, изправени пред Русия, след като Москва суспендира договора за контрол на ядрените оръжия, което той нарече "голяма грешка", съобщават "Ройтерс" и "Гардиън".

Байдън говори преди разговорите с лидерите на Букурещката деветка (B9) и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Байдън казва, че лидерите на B9 са "фронтовите линии" на колективната отбрана на НАТО, както и "за свободата на демокрациите в Европа и по света".

Той казва, че САЩ многократно са се активизирали, за да предоставят критична помощ за сигурността на Украйна и критична подкрепа за "буквално милиони" бежанци.

Заедно ще продължим нашата трайна подкрепа за Украйна, докато защитава свободата си през последната година, с вашите страни около тази маса, осигурявайки колективно лидерство, Той казва, че е "абсолютно ясно", че САЩ ще защитават "буквално всеки сантиметър от НАТО".

Руският президент Владимир Путин във вторник спря участието на Москва в договора за оръжия Нов СТАРТ, пакт за контрол на ядрените оръжия, който задължава и двете страни да ограничат запасите от ядрени бойни глави.

Медведев: Русия има право да се защитава с всякакви оръжия, включително ядрени

Медведев: Русия има право да се защитава с всякакви оръжия, включително ядрени

Той отправи остро предупреждение към САЩ

Във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече решението на Русия "дълбоко жалко и безотговорно".

Също на срещата във Варшава генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че този ход показва, че "цялата архитектура за контрол на въоръженията е била демонтирана".

Столтенберг каза, че Украйна трябва да "получи помощта, от която се нуждае" и че не може да се позволи на Русия да "откъсне" европейската сигурност. "Трябва да поддържаме и да засилим подкрепата си за Украйна", каза Столтенберг на срещата във Варшава.

"Видяхме руския модел на агресия в продължение на много години, Грузия през 2008 г., Крим и Донбас през 2014 г. и след това пълноценното нахлуване в Украйна миналата година", каза Столтенберг, имайки предвид по-ранните движения на Русия в части от Украйна от няколко години преди мащабната си офанзива през февруари 2022 г.

"Трябва да прекъснем цикъла на руската агресия", каза Столтенберг на срещата.

Президентът на Литва Гитанас Науседа каза, че е призовал Байдън да поиска от НАТО разполагане на допълнителна военна техника, включително артилерия Химарс или ударни хеликоптери, в балтийските държави.

Науседа, говорейки пред репортери, каза, че е отправил искането до президента на САЩ по време на среща с лидерите на (B9) на страни от източния фланг на НАТО. "Говорих за разполагането на така наречените критични средства - това включва системи за наблюдение на въздушното пространство, атакуващи хеликоптери, артилерия Химарс. Едва ли можем да си позволим да закупим това, но може да бъде разположено (от съюзници) в Балтийските страни на ротационен принцип".

Полският президент Анджей Дуда заяви, че е казал на Байдън, че Полша се нуждае от увеличаване на броя на американските войски възможно най-скоро "в случай на заплаха".

Двамата лидери по-рано обсъдиха предислоцирането на определени американски войски в Полша по време на посещението на Байдън във Варшава предишния ден. Говорейки в сряда пред TVN24, Дуда подчерта значението на появата на Байдън, като каза, че това показва, че президентът на САЩ не се страхува да ходи на места, смятани за опасни, за да покаже подкрепа.

Дуда също отбеляза сериозността на изявлението на Байдън, че цялата територия на НАТО ще бъде защитена в случай на извънредна ситуация, описвайки го като послание към целия свят и "много сериозна декларация. Това не е шега в наши дни".

Лидерите на Букурещката девятка се срещат с Байдън във Варшава

Лидерите на Букурещката девятка се срещат с Байдън във Варшава

България е представена от Румен Радев

В съобщението на Белия дом пише:

Президентът Джоузеф Р. Байдън младши се срещна днес с групата Букурещка деветка (B9) с нашите съюзници от НАТО от източния фланг, както и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, за да подчертае ангажимента на САЩ към трансатлантическата сигурност. Преди една година от непровокираната агресия на Русия срещу Украйна, лидерите потвърдиха непоколебимата си подкрепа за Украйна и подчертаха споделения си ангажимент да стоят до украинския народ толкова дълго, колкото е необходимо. Те обсъдиха засилената отбранителна позиция на източния фланг на НАТО и президентът Байдън повтори непоклатимия ангажимент на Съединените щати към член 5 на НАТО. Те очакват по-нататъшно укрепване на единството на Алианса и колективната отбрана на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

Към президента Байдън на срещата се присъединиха следните лидери:

Президентът на България Румен Радев

Премиерът на Чехия Петр Фиала

Естонският президент Алар Карис

Унгарският президент Каталин Новак

Президентът на Латвия Егилс Левитс

Президентът на Литва Гитанас Науседа

Полският президент Анджей Дуда

Румънският президент Клаус Йоханис

Президентът на Словакия Зузана Чапутова

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг