Във Варшава се провежда среща на върха на лидерите на страните от "Букурещката девятка" (Б9) - група от страни от НАТО, разположени близо до Украйна и Русия. Лидерите на тези държави се срещат в полската столица с президента на САЩ Джо Байдън, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Малко хора са чували за "Букурещката девятка", но именно тази група, създадена през 2015 г., е това, върху което Байдън се фокусира днес, според кореспондента на Би Би Си за Източна Европа Сара Рейнсфорд.

Повечето от участниците в Б-9 предупреждаваха за руската агресия от години, но смятаха, че техните предупреждения не се приемат сериозно и се възприемат като прекалено обусловени от предишната история. Но сега гласовете на тези държави се чуват много по-силно - някои от тях припомнят, че са били прави от самото начало.

Мнението на всичките девет страни обаче не съвпада напълно. Голямото изключение е Унгария - тя е съгласна да окаже помощ на Украйна, но възразява срещу доставката на оръжия. В Будапеща смятат, че това води до удължаване на войната - дори до нейната ескалация.

Кореспондентът на Би Би Си във Варшава Адам Истън пише, че по време на срещата в полската столица лидерите ще обсъдят предоставянето на допълнителна военна и хуманитарна помощ на Украйна.

Много от тези държави също виждат Русия като пряка заплаха за собствената си сигурност. Полша, Румъния и балтийските държави, в които вече са разположени хиляди войници на НАТО на ротационен принцип, се очаква да поискат по-постоянно военно присъствие.

В "Букурещката деветка" влизат Полша, Румъния, България, Унгария, Литва, Естония, Латвия, Чехия и Словакия. На срещата нашата страна е представена от президента Румен Радев.

Байдън от Варшава: Путин няма да спечели в Украйна, а съюзниците няма да се уморим

Байдън от Варшава: Путин няма да спечели в Украйна, а съюзниците няма да се уморим

Член 5 от Северноатлантическия договор е "свещена клетва"