Седемнайсет души, предполагаеми членове на престъпна банда за наркотрафик, са убити в сблъсък с полицаи в Манаус, столицата на щата Амазонас, в Северна Бразилия, съобщават официални източници, цитирани от "Вангуардиа".

Според секретариата на обществената сигурност в Амазонас, предполагаемите наркотрафиканти се подготвяли да поемат контрола над различните зони в града от конкурентна банда, когато са изненадани от полицията. По време на операцията не са пострадали агенти.

Манаус, с около два милиона жители, в последните месеци е сцена на насилствени моменти, в кървава война между престъпни групи за контрол на наркотичните пътища. Миналия май имаше повече от 50 затворници са убити в няколко затвора в Манаус вследствие на сблъсък между членове на същата фракция.

При операцията в сряда полицията получава анонимно обаждане, което ги предупреждава за пристигането на камион с 50 въоръжени хора, чието намерение е да атакуват банда съперник и да завземат няколко пункта за разпространение и търговия с наркотици.

Екипи от така наречените "тактически сили" на полицията обграждат региона, 17 от въоръжените са убити, а останалите бягат.

"Пристигнахме, за да запазим живота, да приложим закона, те поискаха да се конфронтират с нас и ние победихме", обяснява командирът на милитаризираната полиция полковник Айртон Норт.

Болсонару: Престъпниците да бъдат застрелвани на улицата, да умират като хлебарки

Болсонару: Престъпниците да бъдат застрелвани на улицата, да умират като хлебарки

В интервю Болсонару заяви, че се надява Конгресът да одобри спорните му планове за разширяване на така нареченото

Той също така посочва, че днешната операция показва, "че сме подготвени и че няма да оставим населението. Ще прекратим организираната престъпност. 17 престъпници бяха премахнати от улиците на Манаус", допълва той.

Големият регион на Амазонас, където се намира Манаус, има специално значение за трафика и е труден за контрол, по-малко проучен от границата с Парагвай и по-близо до североизточната част на Бразилия, където организираната престъпност също разпространява пипалата си.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Башелет обяви миналия септември за "значително увеличение на насилието в полицията" и "изказвания, които узаконяват извънсъдебните екзекуции и липсата на отчетност".

Президентът на Бразилия, Болсонаро, защитава "твърдата ръка", срещу организираната престъпност и обикновено коментира, че "добрият бандит е мъртвият бандит" и потвърждава, че ако полицай убие престъпник, независимо от обстоятелствата, той трябва да получи "награда", вместо да бъде разследван.

Ужасните истини за Бразилия - кокаин, убийства, оръжия

Ужасните истини за Бразилия - кокаин, убийства, оръжия

През 2018 г. в Бразилия са били убити 60 000 души...